Šlehačková roláda

5 vajec  - bílky + žloutky

100 g mletého cukru       zpracovat těsto, upéct, zabalit do alobalu

2 lžíce kakaa

---------------

nádivka - 2 šlehačky, smeta - fix, cukr dle chuti

rozbalíte těsto, naplníte , svinete, povrch natřete a ozdobíte

                                     Jarmila Kocmánková, Ivaň

 

Studená kuchyně - paní Jana Valášková

Saláty po různé příležitosti:

Vlašský salát

390 g uvařených brambor

240 g salámu Junior

140 g kořenové zeleniny

1 ks cibule - uvařit v nálevu cukr+ocet+olej+voda+sůl

pepř

hrášek - nejlépe uvařit mražený

200g majonézy

 

Pařížský salát                           Fazolový salát

420 g salámu Junior                     uvařené fazole

200 g steril. okurek                      sušená rajčata

160 g  ster, hrášku                       cibule, olej

40 g cibule                                  klobása

20 g majonézy                             trochu dijonské hořčice

 

Těstovinový salát                           Salát čočkový

uvařené vrtule nebo penne               100 g čočky uvařit do poloměkka

rajče, okurky,papriky                       100 g steril. okurky

tuňák, pórek                                   200 g uzeného masa nebo klobásy

sůl, pepř, majonéza                         sůl,pepř, hořčice

 

Cizrnový salát                                  Cézar salát

cizrnu uvařit doměkka                        bílé hlávkové zelí nastrouhat

okurek, rajče, paprika                        mrkev, cibule

olej, dijonská hořčice                         majonéza - může se nahradit zakys. smetanou

sůl, pepř, slanina - může                    sůl, pepř

přidat na kostičky a opečená

 

Salát šopský                                     Těstovinový s kuřecím masem

300 g rajčat                                       kuřecí maso ( vařené, pečené)

400 g okurek                                     ananas  (na kostičky)

200 g papriky                                    majonéza nebo bílý jogurt

120 g cibule                                      uvařené těstoviny

100 balkánského sýru

30 g oleje

 

Tzaciky                                                      Salát z červeného zelí

500 g salátové okurky                                zelí nastrouhat

100 g zakysané smetany                            nastrouhaný křen, ocet, olej

nebo bílého jogurtu                                    cukr, sůl

sůl, pepř, česnek                                        trochu strouhané červené řepy

 

Zelný salát                                                Meloun

bílé zelí nastrouhat                                     meloun nakrájet na kostky

olej, sůl, pepř, ocet, cukr,                           zamíchá se se zakys. smetanou

nakrájená cibule                                        nebo šlehačkou 

 

Švýcarský salát

160 g sýru eidam (nakrájet na nudličky)

160 g šunky nebo šunkového salámu (nakrájet)

80 g nakrájené cibule

150 - 200 g majonézy

 

 

Meruňkový sirup : ( možno dělat z různého ovoce)

--------------------

Suroviny: 2 kg vypeckovaných zralých meruněk

               2 pomeranče

               40 gr kyseliny cotronové 

               hrst čerstvé meduňky

               2 kg krystalového cukru

               2 litry převařené studené vody

Postup: meruňky nakrájíte na menší kousky, dáte do hrnce nebo větší mísy, přidáte omyté a na kolečka nakrájené pomeranče  i s kůrou, přidáte kyselinu citronovou a meduňku, zalejete převařenou studenou vodou a necháte  v chladu 24 hodin odležet. Hmotu poté přecedíte přes jemné síto (hmotu nepasírujete, necháte ji jen prokapat), šťávu mírně ohřejete, přidáte cukr a mícháte do  jeho rozpuštění. Hotový sirup naplníte do sklenic a sterilizujete při 70 stupních 20 minut.

                                 Recept dodala paní Matulová, Ivaň    

Beseda "Zvyky a obyčeje" - recepty- další recepty budou co nejdříve

                                         recept na Celerový salát na jiném místě webu

 

Jidáše

Suroviny: 250 g polohrubé mouky, 250 g hladké mouky, 250 ml mléka, špetka soli, 42 g droždí (kostka), 4 žloutky, 90 g cukru, 150 ml oleje, 50 g vlahého másla, 2 pol. lžíce husího sádla (když není, stejné množství oleje)

Postup: Utvoříte kvásek, přidáte další suroviny a vypracujete vláčné těsto, které necháte vykynout. Poté utvoříte malé bochánky, ze kterých vyválíte válečky o síle prstu a délce 10cm. Z válečků zamotáte šneka nebo uvážete uzel. Potřete rozšlehaným vejcem a pečete ve středně teplé troubě. Upečené Jidáše potřete směsí (med, rum, vlahé máslo). Do těsta také můžete přidat kandované ovoce nebo rozinky.

Poznámka: Ze stejného těsta můžete udělat i velikonoční věnec, který upletete ze tří hadů. Můžete přidat více rozinek a kand. ovoce.

                                                          Recept dodala p. Z. Laštovičková

 

Beránek

Budete potřebovat: 250 g másla nebo Hery, 250 g cukru (který utřete s máslem), 4 žloutky, 400 g výběrové mouky, prášek do pečiva, 5 lžic mléka, sníh ze 4 bílků, (ořechy, čokoláda, kand. ovoce, rozinky, mandle)

Postup: K utřené hmotě z cukru a tuku přidáte žloutky, postupně přidáváte mouku smíchanou s práškem, mléko a ovoce podle vlastního uvážení. Nakonec lehce vmícháte tuhý sníh z bílků. Pečete ve vymazané formě do růžova. Upečeného beránka vyklopíte na podnos. Hotového beránka buď pocukrujete. ozdobíte ušlehaným sněhem nebo polijete čokoládou.

Poznámka : Pokud přidáte do těsta kan. ovoce, rozinky, ořechy atd, dejte méně mouky.

Recept - p. Ilona  Matulová

 

Mazanec

Budete potřebovat: 500 g polohrubé mouky, 100 g krystalu, 2 žloutky, citronová kůra, 5 g soli, 1/4 l mléka, vanilkový cukr, 1 sáček sušeného droždí, 90 g másla, vejce na potření, mandle na posypání

Postup: V kastrůlku ohřejete mléko s cukrem, polovinu  dáte do mísy a z druhé poloviny přidáním droždí utvoříte kvásek. Do mísy přidáte vlahé máslo, žloutky, sůl, van. cukr a citronovou kůru. Postupně přidáváte do mísy mouku a kvásek. Vypracujete vláčné těsto. Poté těsto rozdělíte na dva díly, z každého utvoříte bochánek, dáte na plech (pečící papír ), potřete rozšlehaným vejcem, posypete nasekanými mandlemi a necháte  kynout. Před pečením uděláte na bocháncích nožem kříž (mělce). Pečete ve středně vyhřáté troubě do zlatova. Vychladlé pocukrujete.

Recept - p. Ilona matulová

 

Tvarohová bábovka

Budete potřebovat: 1/2 kg tvarohu, 3 vejce, 100 g másla, 150 g mletého cukru, 1 vanilkový cukr, 4 (polévkové) lžíce dětské krupice, 3/4 prášku do pečiva a krupice na vysypání formy

Postup: Z bílků ušleháte sníh. Ostatní suroviny smícháte a přidáte ušlehaný sníh z bílků. Formu na bábovku vymastíte a vysypete krupicí, naplníte těstem a pečete ve středně teplé troubě asi 45 minut.

                         Recept dodala p B. Dubšová

 

 

Velikonoční nádivka I

Budete potřebovat: 10 rohlíků, 125 g másla, 5-6 vajec, 500 g uzeného   masa,1 velkou cibuli, dvě hrsti mladých kopřiv nebo zelené petrželky, sůl, pepř, 200 ml mléka

Postup: Rohlíky nakrájejte na drobné kostičky a navlhčete mlékem. Smíchejte se žloutky, osolte, přidejte pepř a nakrájené kopřivy  nebo petržel. Na části másla zpěňte jemně nakrájenou cibuli a vlijte do připravené směsi spolu se zbylým rozpuštěným máslem. Nakonec vmíchejte sníh z bílků nadrobno nakrájené uzené maso. Směs dejte do vymazaného pekáče a pečte ve středně teplé troubě, dokud se nevytvoří zlatavá kůrka. 

Recept z časopisu Velikonoce (Blesk pro ženy)

 

Dílnička - krémy a náplně  25.1.2019 Zdeňka Laštovičková (recepty jsou v knihovně)

ČOKOLÁDOVÝ KRÉM

125 g čokolády ( pecičky nebo čokoláda na vaření), 250g másla

Nad párou rozpustíte čokoládu,přendáte do mixeru a při pomalém tempu šleháte a přidáváte máslo (může být i z ledničky). Vyšleháte.

 

SLOVENSKÝ KRÉM - trvanlivý

250 g 100% tuku (IVA, může být tuk na polevy),265 g fondánu,               210 g másla, 80 g kakaa

Nad párou nahřejete 100% tuk téměř do rozpuštění, přendáte do mixeru a přidáte fondán a kakao. Směs šleháte při pomalejším tempu a postupně přidáváte máslo ( pokojová teplota) a vyšleháte. POZOR! Pokud máte fondán tvrdý, napřed ho v misce rozpustíte - dáte nad páru misku, přidáte fondán a po kapkách vodu, mícháte - teplota fondánu nesmí překročit 35°C.

 

MÁSLOVÝ KRÉM nastavený bílky

250 g másla, 125 g krystalového cukru, 34 g vody, 63 g bílků (asi dva bílky podle velikosti vejce).

Nejprve si vyšleháte máslo a přendáte do misky. Pak připravíte rozvar: 2/3 cukru    (asi 85 g) nasypete do hrnečku, přidáte vodu a vaříte do teploty 115°C - až je rozvar bublinkový, občas promícháte. Mezi tím - asi v době, kdy rozvar začne vřít - sido mixeru dáte bílky, zbytek cukru a bílky vyšleháte do sněhu. Uvařený rozvar do sněhu nalijete a šleháte do vychladnutí - na povrchu bílku se začnou dělat obrazce, hrudky. Vychladlý uvařený sníh postupně přidáváte do vyšlehaného másla.                              (Takto připravený sníh bez másla můžete použít i na plnění trubiček).

 

MÁSLOVÝ KRÉM nastavený vejcem

250 g másla, 40 g 100% tuku, ( pokud nemáme,nemusí být), 90 - 100 ( podle toho, jak kdo má rád sladké) krystalového cukru, 1 vejce

Nejprve vyšleháte máslo a přendáte do misky. Pak uvaříte vaječnou hmotu - nad páru dáte menší misku, přidáte cukr a vejce a za občasného míchání uvaříte tak, až je hmota horká a neudržíte v ní prst (další znak - po okrajích misky se dělá žlutavá pěna). Misku sundáte, přidáte 100% tuk a za občasného míchání úplně vychladíte. Do vyšlehaného másla přidáte po trochách vychladlou vaječnou hmotu.                                               Postup II.  - nejprve uvaříte žloutkovou hmotu, vychladíte, vyšleháte máslo a rovnou přidáváte žloutkovou hmotu.

Nastavované krémy (bílkový,žloutkový) můžete ochucovat přidáním kakaa, strouhané čokolády, ve trošce rozpuštěnou rozpustnou kávu a cappuccino, kokosem, mletými oříšky ...Na jednu roládu je potřeba zhruba 350 g náplně, což je asi možství z jednoho másla + další přísady. 

 

KEFÍROVÉ TRUBIČKY

250 g hladké mouky, 250 g tuku (Hery), 4 lžíce kefíru, l žloutek, trošku soli.

Uděláte těsto, které necháte alespoň 2 hodiny nebo do druhého dne v chladnu odpočinout. Těsto rozdělíte na tři díly. Každý díl vyválíte na pruh široký asi 20 cm a rozkrájíte na proužky široké asi 2-3 cm, které natočíte na trubičky, potřete vejcem a pečete (podle trouby) na 180°C do růžova. Plníte sněhovým krémem. Ten děláme stejně, jakou máslového krému nastavovaném bílky.

 

CAPPUCCINOVÉ CUKROVÍ

320 g hladké mouky,120 g mletého cukru,200 g tuku (másla), 100 g strouhané čokolády, 1 vejce,40 g práškového cappuccina (klasik nebo čokoládové) a trochu vody na jeho rozpuštění.

Uděláte těsto, vyválíte, vypichujete tvary, upečete, plníte krémem s přídavkem ve troše vodě rozpuštěného cappuccina.

HEZKÉ CHVÍLE PŘI PEČENÍ A HLAVNĚ DOBROU CHUŤ! Zdeňka Laštovičková