Šlehačková roláda
5 vajec - bílky + žloutky
100 g mletého cukru zpracovat těsto, upéct, zabalit do alobalu
2 lžíce kakaa
---------------
nádivka - 2 šlehačky, smeta - fix, cukr dle chuti
rozbalíte těsto, naplníte , svinete, povrch natřete a ozdobíte
Jarmila Kocmánková, Ivaň
Studená kuchyně - paní Jana Valášková
Saláty po různé příležitosti:
Vlašský salát
390 g uvařených brambor
240 g salámu Junior
140 g kořenové zeleniny
1 ks cibule - uvařit v nálevu cukr+ocet+olej+voda+sůl
pepř
hrášek - nejlépe uvařit mražený
200g majonézy
Pařížský salát Fazolový salát
420 g salámu Junior uvařené fazole
200 g steril. okurek sušená rajčata
160 g ster, hrášku cibule, olej
40 g cibule klobása
20 g majonézy trochu dijonské hořčice
Těstovinový salát Salát čočkový
uvařené vrtule nebo penne 100 g čočky uvařit do poloměkka
rajče, okurky,papriky 100 g steril. okurky
tuňák, pórek 200 g uzeného masa nebo klobásy
sůl, pepř, majonéza sůl,pepř, hořčice
Cizrnový salát Cézar salát
cizrnu uvařit doměkka bílé hlávkové zelí nastrouhat
okurek, rajče, paprika mrkev, cibule
olej, dijonská hořčice majonéza - může se nahradit zakys. smetanou
sůl, pepř, slanina - může sůl, pepř
přidat na kostičky a opečená
Salát šopský Těstovinový s kuřecím masem
300 g rajčat kuřecí maso ( vařené, pečené)
400 g okurek ananas (na kostičky)
200 g papriky majonéza nebo bílý jogurt
120 g cibule uvařené těstoviny
100 balkánského sýru
30 g oleje
Tzaciky Salát z červeného zelí
500 g salátové okurky zelí nastrouhat
100 g zakysané smetany nastrouhaný křen, ocet, olej
nebo bílého jogurtu cukr, sůl
sůl, pepř, česnek trochu strouhané červené řepy
Zelný salát Meloun
bílé zelí nastrouhat meloun nakrájet na kostky
olej, sůl, pepř, ocet, cukr, zamíchá se se zakys. smetanou
nakrájená cibule nebo šlehačkou
Švýcarský salát
160 g sýru eidam (nakrájet na nudličky)
160 g šunky nebo šunkového salámu (nakrájet)
80 g nakrájené cibule
150 - 200 g majonézy
Meruňkový sirup : ( možno dělat z různého ovoce)
--------------------
Suroviny: 2 kg vypeckovaných zralých meruněk
2 pomeranče
40 gr kyseliny cotronové
hrst čerstvé meduňky
2 kg krystalového cukru
2 litry převařené studené vody
Postup: meruňky nakrájíte na menší kousky, dáte do hrnce nebo větší mísy, přidáte omyté a na kolečka nakrájené pomeranče i s kůrou, přidáte kyselinu citronovou a meduňku, zalejete převařenou studenou vodou a necháte v chladu 24 hodin odležet. Hmotu poté přecedíte přes jemné síto (hmotu nepasírujete, necháte ji jen prokapat), šťávu mírně ohřejete, přidáte cukr a mícháte do jeho rozpuštění. Hotový sirup naplníte do sklenic a sterilizujete při 70 stupních 20 minut.
Recept dodala paní Matulová, Ivaň
Beseda "Zvyky a obyčeje" - recepty- další recepty budou co nejdříve
recept na Celerový salát na jiném místě webu
Jidáše
Suroviny: 250 g polohrubé mouky, 250 g hladké mouky, 250 ml mléka, špetka soli, 42 g droždí (kostka), 4 žloutky, 90 g cukru, 150 ml oleje, 50 g vlahého másla, 2 pol. lžíce husího sádla (když není, stejné množství oleje)
Postup: Utvoříte kvásek, přidáte další suroviny a vypracujete vláčné těsto, které necháte vykynout. Poté utvoříte malé bochánky, ze kterých vyválíte válečky o síle prstu a délce 10cm. Z válečků zamotáte šneka nebo uvážete uzel. Potřete rozšlehaným vejcem a pečete ve středně teplé troubě. Upečené Jidáše potřete směsí (med, rum, vlahé máslo). Do těsta také můžete přidat kandované ovoce nebo rozinky.
Poznámka: Ze stejného těsta můžete udělat i velikonoční věnec, který upletete ze tří hadů. Můžete přidat více rozinek a kand. ovoce.
Recept dodala p. Z. Laštovičková
Beránek
Budete potřebovat: 250 g másla nebo Hery, 250 g cukru (který utřete s máslem), 4 žloutky, 400 g výběrové mouky, prášek do pečiva, 5 lžic mléka, sníh ze 4 bílků, (ořechy, čokoláda, kand. ovoce, rozinky, mandle)
Postup: K utřené hmotě z cukru a tuku přidáte žloutky, postupně přidáváte mouku smíchanou s práškem, mléko a ovoce podle vlastního uvážení. Nakonec lehce vmícháte tuhý sníh z bílků. Pečete ve vymazané formě do růžova. Upečeného beránka vyklopíte na podnos. Hotového beránka buď pocukrujete. ozdobíte ušlehaným sněhem nebo polijete čokoládou.
Poznámka : Pokud přidáte do těsta kan. ovoce, rozinky, ořechy atd, dejte méně mouky.
Recept - p. Ilona Matulová
Mazanec
Budete potřebovat: 500 g polohrubé mouky, 100 g krystalu, 2 žloutky, citronová kůra, 5 g soli, 1/4 l mléka, vanilkový cukr, 1 sáček sušeného droždí, 90 g másla, vejce na potření, mandle na posypání
Postup: V kastrůlku ohřejete mléko s cukrem, polovinu dáte do mísy a z druhé poloviny přidáním droždí utvoříte kvásek. Do mísy přidáte vlahé máslo, žloutky, sůl, van. cukr a citronovou kůru. Postupně přidáváte do mísy mouku a kvásek. Vypracujete vláčné těsto. Poté těsto rozdělíte na dva díly, z každého utvoříte bochánek, dáte na plech (pečící papír ), potřete rozšlehaným vejcem, posypete nasekanými mandlemi a necháte kynout. Před pečením uděláte na bocháncích nožem kříž (mělce). Pečete ve středně vyhřáté troubě do zlatova. Vychladlé pocukrujete.
Recept - p. Ilona matulová
Tvarohová bábovka
Budete potřebovat: 1/2 kg tvarohu, 3 vejce, 100 g másla, 150 g mletého cukru, 1 vanilkový cukr, 4 (polévkové) lžíce dětské krupice, 3/4 prášku do pečiva a krupice na vysypání formy
Postup: Z bílků ušleháte sníh. Ostatní suroviny smícháte a přidáte ušlehaný sníh z bílků. Formu na bábovku vymastíte a vysypete krupicí, naplníte těstem a pečete ve středně teplé troubě asi 45 minut.
Recept dodala p B. Dubšová
Velikonoční nádivka I
Budete potřebovat: 10 rohlíků, 125 g másla, 5-6 vajec, 500 g uzeného masa,1 velkou cibuli, dvě hrsti mladých kopřiv nebo zelené petrželky, sůl, pepř, 200 ml mléka
Postup: Rohlíky nakrájejte na drobné kostičky a navlhčete mlékem. Smíchejte se žloutky, osolte, přidejte pepř a nakrájené kopřivy nebo petržel. Na části másla zpěňte jemně nakrájenou cibuli a vlijte do připravené směsi spolu se zbylým rozpuštěným máslem. Nakonec vmíchejte sníh z bílků nadrobno nakrájené uzené maso. Směs dejte do vymazaného pekáče a pečte ve středně teplé troubě, dokud se nevytvoří zlatavá kůrka.
Recept z časopisu Velikonoce (Blesk pro ženy)
Dílnička - krémy a náplně 25.1.2019 Zdeňka Laštovičková (recepty jsou v knihovně)
ČOKOLÁDOVÝ KRÉM
125 g čokolády ( pecičky nebo čokoláda na vaření), 250g másla
Nad párou rozpustíte čokoládu,přendáte do mixeru a při pomalém tempu šleháte a přidáváte máslo (může být i z ledničky). Vyšleháte.
SLOVENSKÝ KRÉM - trvanlivý
250 g 100% tuku (IVA, může být tuk na polevy),265 g fondánu, 210 g másla, 80 g kakaa
Nad párou nahřejete 100% tuk téměř do rozpuštění, přendáte do mixeru a přidáte fondán a kakao. Směs šleháte při pomalejším tempu a postupně přidáváte máslo ( pokojová teplota) a vyšleháte. POZOR! Pokud máte fondán tvrdý, napřed ho v misce rozpustíte - dáte nad páru misku, přidáte fondán a po kapkách vodu, mícháte - teplota fondánu nesmí překročit 35°C.
MÁSLOVÝ KRÉM nastavený bílky
250 g másla, 125 g krystalového cukru, 34 g vody, 63 g bílků (asi dva bílky podle velikosti vejce).
Nejprve si vyšleháte máslo a přendáte do misky. Pak připravíte rozvar: 2/3 cukru (asi 85 g) nasypete do hrnečku, přidáte vodu a vaříte do teploty 115°C - až je rozvar bublinkový, občas promícháte. Mezi tím - asi v době, kdy rozvar začne vřít - sido mixeru dáte bílky, zbytek cukru a bílky vyšleháte do sněhu. Uvařený rozvar do sněhu nalijete a šleháte do vychladnutí - na povrchu bílku se začnou dělat obrazce, hrudky. Vychladlý uvařený sníh postupně přidáváte do vyšlehaného másla. (Takto připravený sníh bez másla můžete použít i na plnění trubiček).
MÁSLOVÝ KRÉM nastavený vejcem
250 g másla, 40 g 100% tuku, ( pokud nemáme,nemusí být), 90 - 100 ( podle toho, jak kdo má rád sladké) krystalového cukru, 1 vejce
Nejprve vyšleháte máslo a přendáte do misky. Pak uvaříte vaječnou hmotu - nad páru dáte menší misku, přidáte cukr a vejce a za občasného míchání uvaříte tak, až je hmota horká a neudržíte v ní prst (další znak - po okrajích misky se dělá žlutavá pěna). Misku sundáte, přidáte 100% tuk a za občasného míchání úplně vychladíte. Do vyšlehaného másla přidáte po trochách vychladlou vaječnou hmotu. Postup II. - nejprve uvaříte žloutkovou hmotu, vychladíte, vyšleháte máslo a rovnou přidáváte žloutkovou hmotu.
Nastavované krémy (bílkový,žloutkový) můžete ochucovat přidáním kakaa, strouhané čokolády, ve trošce rozpuštěnou rozpustnou kávu a cappuccino, kokosem, mletými oříšky ...Na jednu roládu je potřeba zhruba 350 g náplně, což je asi možství z jednoho másla + další přísady.
KEFÍROVÉ TRUBIČKY
250 g hladké mouky, 250 g tuku (Hery), 4 lžíce kefíru, l žloutek, trošku soli.
Uděláte těsto, které necháte alespoň 2 hodiny nebo do druhého dne v chladnu odpočinout. Těsto rozdělíte na tři díly. Každý díl vyválíte na pruh široký asi 20 cm a rozkrájíte na proužky široké asi 2-3 cm, které natočíte na trubičky, potřete vejcem a pečete (podle trouby) na 180°C do růžova. Plníte sněhovým krémem. Ten děláme stejně, jakou máslového krému nastavovaném bílky.
CAPPUCCINOVÉ CUKROVÍ
320 g hladké mouky,120 g mletého cukru,200 g tuku (másla), 100 g strouhané čokolády, 1 vejce,40 g práškového cappuccina (klasik nebo čokoládové) a trochu vody na jeho rozpuštění.
Uděláte těsto, vyválíte, vypichujete tvary, upečete, plníte krémem s přídavkem ve troše vodě rozpuštěného cappuccina.
HEZKÉ CHVÍLE PŘI PEČENÍ A HLAVNĚ DOBROU CHUŤ! Zdeňka Laštovičková