Nové recepty
---------------
Seznam:
Sušená jablka snadno a rychle
Rajčatové želé
Medovník (Retro cukrárna 2019)
Srdíčkové perníčky (MDŽ 2020)
Nejlepší nálev na okurky
Bratislavské rohlíčky
Velikonoční mazanec
Masarykovo cukroví
Čokoládové tyčinky
Sultánky (vynikající)
Nepečený jahodový dezert
Rychlý letní koláč
Višňové řezy
Dort za studena
Jahody, jahody...
Jahodové tiramisu
Rohlíčky Hraple
Sušená jablka snadno a rychle
---------------------------------
Suroviny: jablka, pečící papír
Postup: Jablka, která už trochu vadnou a nesnědli by jste je.
Jablka operete, rozkrojíte na čtvrtky, odstraníte jádřinec a nakrájíte na
plátky. Pokladete na položený pruh pečícího papíru ležícího na topení.
Pokud bude povrch jablka suchý, proužky otočíte. Usušená jablka
dejte do papírového sáčku. Jana Koubková
Rajčatové želé
----------------
Suroviny: 2 kg zralých propraných rajčat
40 - 45 dkg želírovacího cukru
1/2 hrnku citronové šťávy
trochu nastříhané bazalky, čili
Postup: propraná na čtvrtky naříznutá rajčata dáte do pekáče na peč.
papír, na třicet minut vložíte do trouby při teplotě 160°C,
( můžete také spařit vařící vodou).
Vyndáte z trouby a rychle sloupnete slupky. Dáte do kastrolu a ponorným mixerem rozmixujete. Pokud chcete odstranit zrníčka, hmotu propasírujete. Poté hmotu přivedete do varu, přidáte želírovací cukr, citronovou šťávu a ještě chvíli povaříte. Čili nebo bazalku přidáte podle chuti.
Horké naplníte do skleniček, obrátíte dnem vzhůru a necháte vychladnout. Používá se na těstoviny a pod.
Recept od p. M. Zemánkové z Ivaně
Medovník (Retro cukrárna 2019)
------------------------------------
Suroviny: v hrnku nahřejete - 8 dkg tuku
3 polévkové lžíce medu
12 dkg cukru
1 kávovou lžičku jedlé sody
3 polévkvé lžíce mléka
1 vejce
Hmotu za stálého míchání zahřejete až se spojí a necháte vychladnout. Do mísy navážíte 45 dkg mouky, nalijete do ní vychladlou hmotu a vypracujete těsto. Vypracované těsto rozdělíte na čtyři díly, každý díl vyválíte na placku dle velikosti plechu a na pečícím papíře upečete do růžova. Po vyjmutí z trouby ihned sundáte na vál nebo jinou hladkou plochu.
Krém: 1/4 mléka
2 polévkové lžíce hrubé mouky
1 žloutek
20 dkg krystalového cukru
Z těchto surovin uvaříte kaši, necháte vychladit a do vychladlé kaše zašleháte 25 dkg másla. Připravíte si trochu libovolné marmelády (nejlépe však rybízové). Vyšlehanou náplň rozdělíte na čtyři díly. Vezmete první upečenou placku, potřete prvním dílem náplně, přilepíte druhou placku, pokračujete a čtvrtou plaku potřete marmeládou a přilepíte na třetí. Čtvrtou placku nahoře potřete čtvrtým dílem krému. Naplněný medovník upravíte tak, aby byly všechny strany zarovnané. Zbytky korpusu rozdrobíte a medovník jím posypete. Pokud máte zbytků málo, můžete použít namleté ořechy.
Recept dodala paní Jana Laštovičková
Srdíčkové perníčky (MDŽ 2020)
----------------------------
Suroviny: 60 dkg hladké mouky
20 dkg medu
15 dkg tuku
15 dkg cukru (může být i jemný krystal)
2 vejce
1 kávová lžička sody
2 lžičky perníkového koření
Postup: Ze surovin zpracujete těsto, vyválíte a vykrajíte tvary. Pečete na 170°C do světle růžova (pozor na vysušení). Upečené můžete polévat čokoládou nebo zdobit bílkovou polevou. Perníky jsou hned měkké. (Srdíčkové perníčky se rozdávaly ženám v březnu 2020).
Recept dodala paní Jana Laštovičková
Nejlepší nálev na okurky:
----------------------------
Suroviny:
2,8 l vody
0,8 l octu
8 dkg soli
32 dkg cukru
20 ks sacharinu
1 polévková lžíce hořčičného semena
1 kávová lžíce nového koření
1 kávová lžíce pepře
7 ks hřebíčku
7 ks bobkového listu
-----------------------
dané suroviny povaříte a nechate schládnout.
Do sklenice dáte okurky, proložíte je kroužky, mrkve, cibule, kopru atd.( podle chuti) a zalijete nálevem. Vaříte v hrnci 20-25 minut při 85°C. Super recept!
Recept dodala paní Maruška Zemánková, Ivaň
Bratislavské rohlíčky:
----------------------
Suroviny:
400 g hladké mouky
1 Hera
250 g zakysané smetany
Postup:
Vypracujete vláčné těsto, rodělíte na 6 dílů a necháte v ledničce 2 hodiny odpočinout. Poté každý díl rozválíte, těsto rádýlkem rozdělíte na 8 dílů a dáte nádivku do širšího okraje. Utvoříte rohlíčky, které pečete při 180°C.
Náplně ořechové, tvarohové....
Recept : Čirina - kuchařka Václava Havla
Velikonoční mazanec:
------------------------
Suroviny:
1/4 l mléka
100gr másla nebo Hery
1 sáček sušeného droždí (nebo kostka 42gr)
100gr cukru
500gr polohrubé mouky
2 žloutky, 1 vejce na potření
1 vanilkový cukr, špetka soli
mandlové lupínky, rozinky, nastrouhaná citr. kůra
Postup:
Ve vlažném mléce rozpustíte máslo, přidáte trochu cukru, kvasnice a necháte chvíli odpočinout. Kvásek
nalijete do mísy, přidáte zbytek cukru, mouku, sůl,
žloutky, vanilkový cukr a zpracujete vláčné těsto.
Necháte vykynout až těsto zdvojnásobí svůj objem.
Po vykynutí rozdělíte těsto na dva díly, přidáte mandle, rozinky a vypracujete bochánky, které dáte na plech s pečícím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a naříznete ve středu bochánku kříž.
Můžete ještě posypat mandlovými lupínky.
Necháte chvíli dokynout a poté pečete při 170°C asi 40 minut.
Recept poskytla p. I.Matulová od p. L.Gebauerové
Masarykovo cukroví:
----------------------
Suroviny:
300 gr hladké mouky
170gr hrubě pomletých ořechů
200gr másla
100gr mletého cukru
1- 2 žloutky
Postup:
Suroviny smícháte a vypracujete těsto. Vyválíte několik válečků ( silné podle toho, jak chcete mít kolečka velká) a necháte chvíli odpočinout. Ostrým nožem krájíte kolečka, která pokladete na plech s pečícím papírem a pečete asi při 160 stupních do růžova. Jsou to sušenky, tedy sušíte! Jsou chutná!
Upečená kolečka obalíte v cukru a uložíte.
Můžete je konzumovat hned nebo později.
Recept dodala Zdeňka Laštovičková, Ivaň
Čokoládové tyčinky:
----------------------
Suroviny:
300g hladké mouky
200g másla
100g moučkového cukru
2 lžíce kakaa
2 žloutky
1-2 lžíce mléka
1 vanilkový cukr
postrouhaná citronová kůra, špetka skořice
čokoládová poleva
Postup:
smícháte všechny ingredience mimo polevu a vypracujete vláčné těsto, které zabalíte do potravinářské folie a necháte 11 hodin odpočívat v ledničce.
Na výrobu sušenek použijete mlýnek se speciální násadkou na sušenky. Pokud nemáte mlýnek, použijte pevný cukrářský sáček s kovovým tvořítkem a tyčinky vytlačujte skrze něj.
Vytvarované tyčinky dlouhé asi 5 cm naskládáte na plech vyložený pečícím papírem a pečete v předehřáté troubě při 180 stupních asi 10 až 15 minut.
Upečené sušenky nechte vychladnout a poté je jedním koncem namáčíte v čokoládové polevě.
Sultánky:
----------
Suroviny: 18 dkg hladké mouky
12 dkg másla nebo Hery
9 dkg mletého cukru
10 dkg mletých ořechů
pikantní marmeláda (meruňková,
pomerančová a pod.)
čokoládová poleva
Postup:
ze všech čtyř přísad vypracujete vláčné těsto a necháte chvíli v chladnu odpočinout. Poté vyválíte plát silný asi dva milimerty, vykrájíte kolečka a upečete na plechu s pečícím papírem do růžova.
Vychladlé vždy dvě slepíte zavařeninou a hotové potřete nahoře čokoládovou polevou. Můžete ozdobit mandlí nebo ozdobou z bílé čokolády.
Hrubá Marie, Kuchařka naší vesnice
Nepečený jahodový dezert:
------------------------------
Suroviny: 1 citron
500 g jahod
200 ml smetany ke šlehání
200 g moučkového cukru
250 g měkkého tvarohu
2 balíčky nebo 12 plátků želatiny
8 - 10 lžic vlažné vody
1 čokoládová poleva
hrst pokrájených mandlí na ozdobu
piškoty dle potřeby
Příprava:
Jahody omyjete a očistíte od stopek. Asi 100 g jahod
nakrájíte na větší kousky, zbytek rozmixujete s cu -
krem a citronem, nakonec vmícháte tvaroh.
Smetanu ušleháte dotuha. Želatinu připravíte podle návodu, přidáte dvě lžíce jahodové směsi a postupně smícháte. Nakonec přimícháte 100 g pokrájených jahod. Směs nalijete do formy vyložené fólií.
Nahoru naskládáte piškoty a dezert necháte do druhého dne vychladit. Pak ho vyklopíte, odstraníte fólii, přelijete čokoládovou polevou a posypete mandlemi. Krájíte nožem namočeným ve vodě.
Eliška a Veronika Benákovi ( Pošli recept)
Rychlý letní koláč:
--------------------
Na těsto: 1 hrnek hladké mouky
1/2 hrnku cukru
1/ sáček kypřícího prášku
1 sáček vanilkového cukru
1 vejce
1/4 hrnku mléka
100 g Hery
objem hrnku - 3 dcl
lžíce Hery a 2 lžíce hrubé mouky na vym. a vys. f.
Náplň: 1 tvaroh (250 g)
3 lžíce zakysané smetany
3 sáčky vanilkového cukru
Ozdobení: mísa jahod ( 300 g)
Postup:
--------
Jahody omyjete, zbavíte stopek a rozpůlíte.
Tvaroh důkladně smícháte s cukrem a smetanou.
Do mísy prosijete mouku, přidáte cukr, kypřící prášek, vanilkový cukr a promícháte. Přidáte mléko a vejce a opět promícháte. Nakonec vmícháte vlahou rozpuštěnou Heru a vytvoříte vláčné těsto.
Dortovou formu vymažte Herou a vysypte hrubou moukou - rozprostřete do ní těsto. Na něj rovno -
měrně rozetřete náplň. Neroztírejte ji do krajů.
Navrch poskládáte rozpůlené jahody.
Koláč pečete v předehřáté troubě na 180°C asi 40 minut.
Višňové řezy:
--------------
Suroviny:
Těsto: 1 Hera
250 g moučkového cukru
5 vajec
260 g polohrubé mouky
2 lžíce kakaa
1/2 kypřícího prášku
50 ml mléka
1 lžíce másla a 2 lžíce polohrubé mouky na
vymazání a vysypání plechu
Krém: 1 višňový kompot
1 vanilkový pudink
250 g másla
Poleva: 100 g čokolády na vaření
80 g Hery
Příprava:
----------
Ušleháte Heru, cukr a žloutky, přidáte mouky, kypřící prášek, mléko a nakonec ušlehaný sníh z bílků. Třetinu těsta oddělte a vmíchejte do něj kakao.
Na vyšší plech, vymazaný máslem a vysypaný moukou, nalijete nejdříve světlé těsto a na něj pak rozestřete tamavé. Poté pokladete vypeckovanými a odkapanými višněmi. Pečete v předehřáté troubě na 180°C zhruba 35 minut. Po upečení necháte moučník vychladnout.
Připravíte si krém- šťávu z višní doplníte vodou na 500 ml. Přidáte dvě lžíce cukru a vanilkový pudink a uvaříte. Necháte vychladnout. Utřete celé máslo a po troškách k němu přidáváte vycladlou pudinkovou směs. Ušlehaný krém natřete na vychladlý koláč.
Ve vodní lázni smícháme čokoládu s Herou a směs opatrně natřete na vychladlý pudink.
Kateřina Osladilová, Lanškroun( rodinný recept)
Dort za studena s meruňkami a malinami
-----------------------------------------------
Suroviny: 1 vanilkový pudink
150 g cukru krupice
400 ml mléka
1 balíček dětských piškotů nebo 1 hotový
piškotový korpus
1 tvaroh
100 g másla
1 meruňkový kompot
100 g malin
1 želatina
Příprava:
----------
Obvyklým způsobem uvařte hustý pudink, který za občasného míchání nechte vychladnout. Do vlažného pudinku vmícháte změklé máslo a tvaroh. Vyšleháte jemný krém. Krém nanesete na korpus nebo do dortové formy vylijete pudinkovou směs a pokladetepiškoty a dolijete zbytek hmoty. Nahoru položíte ovoce. Podle návodu uvaříte želatinu a ovoce jí potřete. Dáte do ledničky ztuhnout.
Místo meruněk a malin můžete použít jiné ovoce.
Jiřina Kapsová, Mladá Boleslav
Jahodové tiramisu
---------------------
Suroviny: 400 g dlouhých piškotů
200 g Lučiny (sýru)
400 g čerstvých jahod
1 smetana ke šlehání
2 zakysané smetany
vanilkový cukr podle chuti
Příprava:
----------
Jahody s cukrem rozmixujete. Ušleháte šlehačku a vmícháte ji k zakysané smetaně a lučině,
přidáte vanilkový cukr podle chuti a vyšleháte hladký krém.
Na dno malé dortové formy vyložené alobalem naskládáte piškoty, zalijete rozmixovanými jahodami, přidáte vrstvu ušlehaného krému a dáte opět piškoty. Postup opakujete, dokud vám stačí suroviny. Končíte krémem. Vrchní část dortu ozdobíte jahodami. Necháte nejlépe do druhého dne uležet v ledničce. Při podávání můžete dozdobit lístky meduňky.
Markéta Adamcová, Praha
Jahodová limonáda
----------------------
Suroviny: 200 g jahod
šťáva z jedné limetky (citrónu)
zelený čaj
3 lžíce medu
500 ml perlivé vody
Příprava: Uvařte půl litru zeleného čaje a necháte
ho vychladnout. Poté čaj nalijete do
formy na led a dáte zmrazit.
Jahody rozmixujete s medem a šťávou z
limetky (citrónu), zalijete perlivou
vodou a dosypete ledem ze zeleného
čaje. Limonáda je silnější, pokud pár
hodin odpočívá v lednici.
cukrářka Karolína Kocincová, Praha
Rohlíčky Hraple
------------------
21 dkg tuku / Hery nebo másla/
24 dkg hladké mouky
1 žloutek
4 lžíce vody
Nádivka: 1 bílek /ušlehat/
5 dkg cukru
5 dkg mletých ořechů
poznámka/ může být náplň i jakákoliv/
cukr a vanilkový cukr na obalení rohlíčků
Postup: z přísad zpracujete těsto, rozválíte na asi
3mm silný plát, rádýlkem nakrájíte čtverečky asi 5x5cm, dáte nádivku a zavinete do rohlíčku.
Pečete ve středně teplé troubě do růžova.
Ještě teplé obalujete v cukru.
Ludmila Kadlíčková, Ivaň
Archiv
-------
Recepty z knihovny i od čtenářů
------------------------------------
Seznam: Medová roláda s ovocnou náplní
Dobré rohlíčky
Salát z kuřete/ bažanta/
Aspik s Moravankou
Čokoládový marcipán
Kopřivový špenát
Polévka z kopřiv
Čokoládová omáčka
Ořechové řezy
Vynikající medovník
Řezy " Maruš"
Babicovy dobroty
Kuřecí " Kačalóre"
Báječné kuře a´ la bažant
Nepečený moučník s ovocem
Rošťáci
Peřinková buchta s ovocem
Ostružinová buchta
Kynutý koláč s borůvkami
Knedlíky s meruňkami (odpalované těsto I.)
Knedlíky s meruňkami ( odpalované těsto II.)
Hrnková rychlá buchta s ovocem( sezónní)
Langoše I.
Langoše II.
Valašské frgály (lopaťáky či pecáky)
Švestkový lítý koláč
Rychlý koláč s jablky
Zelenina do polévky
Zelenina pod maso
Lutěnica
Zelný salát
Marinované zelí /za 24 hodin/ I. postup
Marinované zelí /za tři týdny/ II. postup
Celerový salát
Nedělní buchta
Vánoční recepty: Rohlíkové hrudky
Mandlové chrupinky
Florentýnky
Rohlíčky z Ivy
Fíkové tyčinky
Medvědí tlapičky
Perníková roláda
Meruňkové placičky
Tvarohová vánočka
Vínové cukroví
Bubáci
Vanilkové rohlíčky/nejlepší/
Čokoládové košíčky
Medová roláda s ovocnou náplní
------------------------------------
600 g hladké mouky
100 g másla
250 g práškového cukru
4 lžíce tmavého medu
3 vejce
1 lžička mleté skořice
1/2 lžičky mletých hřebíčků
1/4 lžičky mletého anýzu
1 lžička jedlé sody
na špičku nože soli
rozšlehané vejce na potření
---------------------
Fíková náplň (na jednu roládu) -
100 g švestkových povidel
50 g sušených fíků, sekané ořechy.
Fíky umeleme a smícháme s povidly. Natřeme na plát těsta
a posypeme sekanými ořechy.
-----------------
Datlová náplň
jako fíková, ale použijeme datle
------------------------------------
Náplň ze sušeného ovoce -
150 g sušených švestek nebo meruněk,
švestková povidla, rozinky,sekané ořechy.
Těsto potřeme švestkovými povidly a posypeme nadrobno
pokrájeným ovocem, ořechy a rozinkami.
----------------------------------------------
Rozinková náplň -
rozinky namočené v rumu, švestková povidla,
ořechy, sekaná pomerančová kůra.
Těsto potřeme povidly, posypeme rozinkami,
ořechy a sekanou kůrou.
----------------------------
Vejce vyšleháme s cukrem,medem a máslem do pěny, přidáme koření, sodu, sůl a mouku.Vypracujeme těsto a uložíme na 12 hodin do chladu. Potom těsto rozdělíme na
4 části, každou vyválíme na tloušťku 4 mm a plníme podle chuti náplněmi. Rolády svineme a pečeme na mastném papíře /dáme každou zvlášť, aby se nepřilepily. Propícháme vidličkou a pečeme při teplotě 150-180°C asi 20 minut.
Horké potřeme rozšlehaným vejcem. Po vychladnutí zabalíme do fólie a uložíme do chladu. Roláda vydrží i několik týdnů. Krájíme šikmo na tenké plátky ostrým nožem, jen tolik, kolik spotřebujeme.
Recept z knihy Med v kuchyni labužníka ( Jarmila Píchová)
Dobré rohlíčky
1/2 kg hladké mouky
35 dkg Hery
1 šlehačka
1 žloutek
špetka soli
------------
Vše zpracujeme na vále a těsto necháme 24 hodin
v chladnu/ ne zmrznout/.
Poté těsto rozdělíme na děvět stejných dílů, každý vyválíme na kulatou placku, tu rádýlkem rozkrájíme
na 6 trojúhelníčků. Na široký okraj dáme náplň, zabalíme na tvar rohlíčků, dáme na pekáč pokrytý pečícím papírem a zvolna pečeme ve vyhřáté troubě.
Teplé obalujeme v práškovém cukru s vanilkou.
Tvarohová náplň:
3 kostky tvarohu,
vejce, cukr podle chuti,
1 vanilkový pudinkový prášek
Náplň může být též maková nebo ořechová, jako do buchet.
Recept dodala paní Marie Bobková
Velikonoční recepty
Aspik s Moravankou
3/4 l vody
8 dkg želatiny
1kostka Masoxu
---------------------
3 majonézy
25 dkg jemného salámu
2 Moravanky
8 natvrdo uvařených vajec
Postup:
želatinu namočíme, svaříme vodu s Masoxem, přidáme namočenou želatinu, kterou zahřátím rozpustíme.
Vajíčka a salám nakrájíme na kostičky, přidáme nakrájenou zeleninu z Moravanky, majonézy a vmícháme želatinu rozpuštěnou ve vodě s Masoxem.
Naplníme formu/ např. srnčí hřbet a pod./ a necháme v ledničce ztuhnout. Vyklopíme a krájíme na plátky.
Podáváme s bílým chlebem nebo vekou. Různě zdobíme.
recept paní Ludmily Pekaříkové
Salát z kuřete/ bažanta/
Kuře nebo bažant
1 mrkev, půl celeru
2 pokrájené cibule
4 natvrdo uvařená vejce
opražené oloupané mandle
2 okurky, 2 lžíce kečupu, worchestru,
sůl, pepř, ocet cukr vývar z kuřete
Postup:
kuře nebo bažanta uvaříme s mrkví a celerem / nejlépe v papiňáku/. Do mísy nakrájíme přísady i uvařenou zeleninu,
vychladlé obrané maso z kuřete na nudličky, ochutíme, přidáme 1/4 l vývaru s octem a cukrem. Zalitou směs promícháme a přidáme 2 kelímky majonézy. Upravíme do mísy, jejichž povrch ozdobíme praženými mandlemi a pod.
Podáváme s vekou nebo rohlíkem.
Recept knihovnice Jany Koubkové
Čokoládový marcipán
250 g umletých vlašských ořechů
50 g spařených oloupaných jemně usekaných mandlí
250 g moučkového cukru
vanilkový cukr
100 g změklé čokolády na vaření
1 bílek
Postup:
Všechny přísady dobře promícháme, uděláme dva válečky a necháme do druhého dne vychladit. Potom je nakrájíme na řezy. Obměna: hmotu můžeme vymodelovat na vajíčka a nabídnout koledníkům.
Michaela Koubková
Kopřivový špenát
mladé kopřivy
2 cibule
60 g tuku
1 vejce
3 stroužky česneku
mléko, mletý pepř, hladká mouka, sůl
Nakrájenou cibuli zpěníme na tuku, zasypeme moukou, přilijeme trochu mléka a smícháme.Přidáme omyté a nadrobno nakrájené kopřivy a dusíme 10 až 15 minut.
Přidáme utřený česnek se solí, pepř, zbytek mléka a ještě
chvíli dusíme.Použijeme jako klasický špenát.
Polévka z kopřiv
2 hrsti mladých kopřiv
1 l vody, 1/2 l mléka
1 vejce, sůl
80 g polohrubé mouky
Jeden litr osolené vody přivedeme k varu a zavaříme omyté, nadrobno pokrájené kopřivy. Mouku rozmícháme v mléce a přecedíme do polévky. kterou necháme přejít varem, aby zhoustla. Nakonec do ní rozkvedláme vejce.
Oba recepty jsou z knihy Lindy Hroníkové
Pohádky a hry s bylinkami
Čokoládová omáčka
8 lžic kakaa Granko
1 kelímek smetany
----------------------
Do kastrůlku nalijeme smetanu, přidáme kakao, dáme na plotnu a mícháme až do bodu varu. Před podáním necháme vychladnout. Použijeme na palačinky, tvarohové dezerty nebo poháry.
Recept dodala paní Marta Valentová, Blansko
Ořechové řezy
1 hrnek polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1 hrnek mletých ořechů
1/2 hrnku oleje
1/2 hrnku mléka
3 vejce
1 prášek do pečiva
3 lžíce rumu
nastrouhaná citronová kůra
čokoláda na vaření
-------------------------------
V míse utřeme vejce s cukrem, přidáme mléko, olej a další suroviny. Zamícháme a nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme. Vychladlý korpus polejeme rozpuštěnou čokoládou. Pozn./čokoládu rozpustíme ve vodní lázni s trochou másla nebo 100% tuku/.
Recept dodala paní Alena Binderová
Vynikající medovník
----------------------
37 dkg cukru
12 dkg másla
3 vejce vše uvaříme v kastrůlku
5 lžic medu 2 minuty na mírném ohni
12,5 lžic mléka / mimo mouku/
2,5 čajové lžičky sody
1 kg hladké mouky
---------------------------
Krém:
2 másla
2 slazená uvařená mléka/vaříme dvě hodiny v hrnci s vodou/
dnes je možné koupit již hotový karamel - caramelo.
Vlažnou hmotu přidáme do mísy s moukou a vypracujeme těsto, které rozdělíme na půlky. Z každé půlky vyválíme pět plátků a pečeme na plechu položené na pečícím papíře
při 180°C do zlatova./ Můžeme těsto na pečícím papíře zrovna vyválet./
Vychladlé plátky potřeme krémem a i horní plátek lehce potřeme krémem. Pokud máme zbylé kousky korpusu, rozdrtíme jej a posypeme povrch a boky touto perníkovou
hmotou. Necháme asi den v chladnu uležet.
Recept dodala paní Ilona Matulová
Řezy " Maruš"
25 dkg polohrubé mouky
15 dkg cukru
2 celé vejce
2 dcl oleje
1/4 l mléka
1 vanilkový cukr
2 lžíce kakaa
1 prášek do pečiva
4 lžíce rumu ( nemusí být)
------------------------------
30 dkg oloupaných postrouhaných jablek
hrst nasekaných nebo hrubě umletých ořechů
čokoláda, šlehačka
Postup:
všechny přísady nad čarou dáme do mísy a zamícháme. Vylejeme na vymaštěný plech (nebo pečící papír na plechu).
Na hmotu se nastrouhají jablka (asi 30 dkg), na jablka nasypeme hrubě nasekané ořechy a zvolna upečeme.
Upečené polejeme cik-cak čokoládou, před podáním můžeme
ozdobit šlehačkou. Dobrou chuť!
Recept poskytla paní Ludmila Kadlíčková
Babicovy dobroty
Plátky krkovičky
cibule
slanina
hořčice, pepř
---------------
Postup:
Plátky krkovičky naklepeme, opepříme, potřeme hořčicí, přidáme nakrájená (rozdělaná) kolečka cibule a nahoru
na nudličky nakrájenou slaninu. Připravené maso dáme po jednom kusu do alobalu, zabalíme tak, aby nevytekla šťáva,
dáme na pekáč a pečeme v troubě asi 45 minut při 180°C.
Podáváme s bramborem nebo s rýží. Je to výborné.
Z televizního pořadu "Babicovy dobroty"
Kuřecí "Kačalóre"
kousky kuřete
paprika, cibule, česnek (nakrájíme na kousky)
oregano, sůl
olivový olej
350 ml italské omáčky bez masa
kuřecí vývar - bujón
Postup:
osolené kousky kuřete prudce osmahneme na oleji, které přendáme do kastrůlku, na stejné pánvi osmahneme kousky zeleniny, podlijeme vývarem, přidáme kousky kuřete, omáčku a posypeme oreganem.
Dopečeme v troubě asi 20 minut při teplotě 180°C.
Recept paní Lenky Koubkové
Báječné kuře nebo bažant
kuře
máslo a olej na orestování
větší cibule
drůbeží játra
žampióny (podle chuti)
2 dcl bílého vína
hladká mouka
smetana(podle chuti)
nastrouhaný tvrdý sýr
Naporcované a nasolené kuře obalíme v hladké mouce, prudce orestujeme v kastrolu na másle s olejem a přendáme na pekáč.
V tom samém omastku osmažíme větší pokrájenou cibuli do zlatova, přidáme a orestujeme na kostičky pokrájené žampióny a drůbeží játra, zalijeme vínem, krátce povaříme a mírně hustou omáčku zahustíme rozkvedlanou smetanou s moukou. Omáčkou přelijeme orestované kuře, posypeme strouhaným sýrem a upečeme v troubě do zlatova.
Příloha: brambory, rýže ...
Recept dodala paní Jana Langová z Ivaně
Nepečený moučník/ s ovocem/
3 balíčky piškotů Opavia
3 kelímky zakysané smetany
1 kelímek šlehačky
ovoce - čerstvé jahody, meruňky, borůvky nebo kompot
želatina/ podle potřeby/
4 vanilinové cukry
---------------------
Postup:
ušleháme šlehačku a vmícháme do ní zakysanou smetanu a vanilinový cukr. Do dortové formy rozložíme celofán nebo alobal a na něj poskládáme vrstvu piškotů, ovoce a šlehačkového krému. Vrstvy střídáme a zakončíme piškoty, které potřeme krémem. Povrch ozdobíme ovocem, které můžeme polít tenkou vrstvou vychladlé
želatiny.
/ Želatinu si připravíme podle návodu na sáčku - jinak ji rozpustíme ve studené vodě a pomalu zahřejeme/.
Korpus dáme do chladničky nejméně na dvě hodiny, nejlépe však přes noc ztuhnout.
Recept z časopisu Praktická žena - Moučníky
Rošťáci /minutka/
vepřové maso /asi 1 kg/
2 vejce
2 velké lžíce škrobu
2 velké lžíce hořčice
1 malá lžíce pepře
1 malá lžíce Magi
1 malá lžíce soli
1 lžíce worčestru /nebo vegeta/
česnek /utřený/
olej na pánev
------------------------------------
Ingredience dáme do misky, pořádně rozmícháme, maso nakrájíme na plátky, obalíme v umíchané hmotě a dáme do kastrůlku. Jeden den necháme naležet a poté prudce
na pánvi opečeme. Přílohy - brambory, rýže, zelenina, chléb.
Recept dodala paní Kadlíčková z Ivaně
Peřinková buchta s ovocem
20 dkg hladké mouky
20 dkg moučkového cukru
1 dcl oleje
4 vejce
1 balíček prášku do pečiva
2 vanilkové pudingy
1 litr mléka
2 zakysané smetany
sezónní ovoce /jahody, višně, maliny, borůvky atd/
skořicový cukr/ nemusí být/, šlehačka na ozdobu
-----------------------
V míse ušleháme celá vejce, cukr a olej a do směsi vmícháme hladkou mouku s práškem do pečiva. Těsto nalijeme na plech, který jsme proložili pečícím papírem.
Ve studeném mléce rozmícháme pudingy, trochu cukru a uvaříme za stálého míchání. Ještě teplý puding nalijeme opatrně na těsto a zvolna pečeme asi 20 minut.
Vychladlý korpus potřeme zakysanou smetanou, poklademe ovocem a můžeme posypat skořicovým cukrem. Můžeme před podáním ozdobit šlehačkou.
Recept dodala paní Marie Zapulová z Ivaně
Ostružinová (nebo malinová) buchta
----------------------
Těsto: 2 vejce - 1 hrnek cukru krupice - 2 plné hrnky hladké mouky + trochu hrubé na posypání plechu - 1 prášek do pečiva - 3 lžíce kakaa - 1 hrnek mléka - 1/2 hrnku oleje
Krém: 1 hrnrk cukru moučky - 2 vejce - 2 měkké tvarohy - 1 hrnek mléka - 1 vanilkový pudink
2 lžíce másla na vymazání plechu
35dkg ostružin (nebo malin)
Postup:
Ostružiny vložíme do cedníku, propláchneme a necháme oschnout - polovinu z nich nakrájíme na kolečka
Těsto: vejce ušleháme s cukrem, postupně přidáme mouku, prášek do pečiva a kakao, poté mléko a olej, pořádně promícháme, až vznikne řidší těsto.
Krém: Cukr ušleháme s vejci,přidáme tvaroh a znovu prošleháme. Přilijeme mléko, vsypeme pudink a vše pořádně promícháme.
Troubu zahřejeme na 180 °C. Plech vymažeme máslem a vysypeme moukou. Na připravený plech nalijeme půlku těsta a vložíme do trouby na 10 minut, aby těsto trochu ztuhlo. Plech vyndáme, na těsto opatrně lžící (aby krém nepropadl) vrstvíme krémovou náplň. Na krém rozložíme malá kolečka ostružin, zalijeme je zbytkem těsta a dozdobíme celými ostružinami.
Vrátíme do trouby a pčeme asi třicet minut.
Z časopisu Gurmet
Kynutý koláč s borůvkami (rybízem)
30 dkg borůvek
Těsto:
250ml mléka - 3 lžíce cukru krupice - 15g droždí - 200g hladké mouky - 300g polohrubé mouky - 2 žloutky -
30g másla (nebo Hery)+ na vymazání plechu - 80g sádla - sůl
Náplň:
1 vejce - 500g měkkého tvarohu - 4 lžíce cukru moučky -
1 vanilkový pudink - 60g másla - 1 lžíce citronové kůry
Postup:
Borůvky dáme do cedlníku, opláchneme a necháme okapat.
Těsto: do hrnce nalijeme 100ml mléka a ohřejeme, až bude vlažné. Odstavíme, dáme do něj dvě lžíce cukru a rozdrobené droždí, přikryjeme utěrkou a necháme asi 20 minut vzejít kvásek.
Do větší mísy nasypeme obě mouky (trochu necháme na posypání plechu), přidáme špetku soli, zbytek mléka, žloutky, zbytek cukru a vykynutý kvásek.Vypracujeme těsto, přidáme rozpuštěné máslo a sádlo a opět zpracujeme.Necháme asi 45 minut kynout.
Plech vymažeme tukem a zaprášíme moukou. Těsto položíme na plech a postupně ze středu jej prsty opatrně vytahujeme na velikost plechu. Okraje necháme vyšší.
Náplň: Vejce rozdělíme na bílek a žloutek. Tvaroh, žloutek, cukr a vanilkový pudink, rozpuštěné máslo a citronovou kůru vyšleháme šlehačem. Vyšlehanou nápln rozprostřeme na těsto, poklademe borůvkami a okraje potřeme rozšlehaným bílkem.
Koláč vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme asi 15 minut.
Z časopisu Gurmet
Knedlíky s meruňkami( odpalované těsto I.)
-------------------------
suroviny na čtyři porce - 300ml mléka - 60g másla - sůl - 300g hladké mouky - 2 menší vejce - 16 menších meruněk - 16 kostek cukru - mouka na pomoučení válu
NA OBALENÍ - 140g másla - 200g strouhanky - 2 lžíce cukru krupice - 2 lžičky mleté skořice - meduňka nebo máta na ozdobu
Postup:
mléko svařte v hrnci s máslem a troškou soli. Vmíchejte prosátou mouku a za stálého míchání vařte při mírné teplotě, dokud se hmota nezačne odlepovat ode dna.Těsto přesuňte do mísy a nechte trochu vychladnout. Přimíchejte rozšlehaná vejce, zpracujte rukama těsto a nechte jej další čtvrthodinu odpočinout.
Meruňky omyjte, opatrně vypeckujte a místo pecky vložte do každé meruňky kostku cukru. Na pomoučeném vále vytvořte z těsta váleček a rozdělte ho na 16 stejných dílků.
Dílky rozválejte rukou na placičky, doprostřed vložte meruňku, obalte ji těstem a v dlaních vytvarujte krásně kulaté knedlíky.
Osolenou vodu přiveďte k varu, vložte do ní knedlíky a asi
12 minut pomalu vařte na mírném ohni. Děrovanou naběračkou uvařené knedlíky vyjměte a nechte okapat.
NA OBALENÍ: na pánvi rozpusťte máslo a na něm dozlatova osmažte prosátou strouhanku smíchanou s cukrem a skořicí. Okapané knedlíky důkladně obalte ve strouhance a upravte na talíře. Povrch ozdobte lístečky máty nebo meduňky.
Z časopisu Gurmán
Knedlíky s meruňkami ( odpalované těsto II.)
---------------------------------------------------
Suroviny: 1/2 l mléka
10dkg másla
40dkg hrubé mouky
špetka soli
3 vejce
asi 30 i více menších meruněk
strouhanka, mletý cukr a rozpuštěné máslo na polití
Postup:
Do kastrolu dejte mléko, máslo hrubou mouku a sůl a za stálého míchání vařte při mírné teplotě, dokud se těsto nebude odlepovat ode dna. Dejte trochu vychladnout a potom přimíchejte rozšlehaná vejce.
Odpočinuté těsto si rozdělte asi na 30 stejných dílků.
Utvořte placičku a vložte celou meruňku. Obalte těstem a utvořte v dlaních pěknou kuličku.
Osolte vodu v hrnci a pomalu knedlíky vařte na mírném ohni (vložte vždy několik knedlíků). Knedlíky jsou hotové, pokud vyplavou na povrch.
Podáváme teplé, posypané osmaženou strouhankou, mletým cukrem a polité rozpuštěným máslem.
Recept dodala paní Lenka Jelínková,Ivaň
Náš tip: syrové knedlíky můžeme zamrazit do zásoby.
( hotové syrové knedlíky dejte na tácek, nechte
je zmrazit a potom je naskládejte do sáčku a
uložte do mrazničky).
Rychlá hrnková buchta s ovocem ( sezónní)
------------------------------------------------
Suroviny: 2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek mletého cukru
1/8 másla
1 hrnek mléka
2 vejce
1 balíček prášku do pečiva
ovoce (syrové, mražené, kompotované) - jahody, maliny,
rybíz, meruňky, třešně, višně, švestky
Postup: do mísy dáte mouku, cukr a máslo a utvoříte
hnětením posýpku. Naplníte posýpkou hrnek a
odložíte stranou. Do zbytku posýpky přidáte
mléko, vejce a prášek do pečiva. Zamícháte.
Těsto vylejete na pomoučený plech nebo na plech s pečícím papírem a rovnoměrně rozetřete. Pokladete ovocem a
posypete odloženou posýpkou z hrnku. Pečete zvolna ve vyhřáté troubě do růžova. Vychladlou buchtu před podáním pocukrujete a pak krájíte.
Recept dodala Jana Koubková, Ivaň
Langoše I.
------------
1kg hladké mouky
1/2 l mléka
1 kelímek bílého jogurtu
4 lžíce oleje
1 lžička soli
55g kvasnic
1 lžička sody bicarbona
na posypání rozetřený česnek, strouhaný sýr a kečup
--------------------------------------------------------------
Postup:
Z ingrediencí zaděláme těsto, dáme do vymaštěného igelitového sáčku a necháme v ledničce 4 hodiny odpočinout. Utvoříme z těsta bochánky a vytvarujeme
placky. Smažíme na oleji/ musí plavat/. Teplé potíráme česnekem, posypeme sýrem, kečupem...
Langoše II.
----------
50dkg hladké mouky
2dkg kvasnic
1/2 lžičky cukru
1/4 l mléka
špetku soli
na potření česnek, strouhaný sýr, kečup a pod.
-------------------------------------------------------
Postup:
Z mléka, cukru a kvasnic utvoříme v hrnku kvásek,ten nalijeme do mísy s moukou a vypracujeme těsto. Necháme vykynout. Po vykynutí rozdělíme těsto na stejné kousky. Z každého kousku vytáhneme placku a dáváme smažit. Podáváme teplé s česnekem, sýrem, kečupem...
Valašské frgály / na dva koláče/
-----------------
Těsto: 300g hladké mouky - 200g hrubé mouky - sůl - 120g krupicového cukru - 30g droždí - 2 žloutky + 1 prošlehaný na potření - 120g másla + na potření - asi 200ml mléka - rum - (hrušková) povidla na potření.
Drobenka: 100g másla - 100g hladké mouky - 70g krupicového cukru.
Postup:
Do mísy prosejte obě mouky se špetkou soli. Přidejte cukr, rozdrobené droždí, žloutky, rozpuštěné vlahé máslo a vlažné mléko. Vypracujte středně tuhé, pružné a nelepivé těsto.
Posypte lehce hladkou moukou, přikryjte a nechte vykynout, až zhruba zdvojnásobí svůj objem.
Vykynuté těsto rozdělte na dva díly a každý rozválejte na pečícím papíru do tvaru kruhu (výška těsta max.1 cm).
Koláč potřete povidly a hustě posypte drobenkou, ručně smíchanou z uvedených surovin.
Okraje koláčů potřete žloutkem a nechte ještě asi půl hodiny kynout. Pečete asi 20 minut v rozehřáté troubě při 180°C, až okraje koláčů zezlátnou.
Po upečení potřete okraje rozpuštěným máslem smíchaným s rumem (směsí můžetepokapat celý koláč).
Recept je z časopisu Gurmet (možno půjčit v OK Ivaň)
Švestkový lítý koláč (12 řezů)
-----------------------
Těsto: 400g hladké mouky + na poprášení - špetka soli -
2 lžíce krupicového cukru - 2 žloutky - asi 350ml mléka -
21g čerstvého droždí ( nebo 5g sušeného) - 150ml rostlinného oleje - 1kg švestek.
Drobenka a dokončení: 100gr mletého máku smíchaného s cukrem - 125g polohrubé mouky - 60g másla - 60g moučkového cukru
75g másla - 2 lžíce rumu na pokapání
Postup:
Do mísy prosejte mouku se solí,přidejte cukr, žloutky a vlažné mléko, rozdrobte droždí a vlijte olej. Vařečkou důkladně vypracujte v hladké řídké těsto, až se budou tvořit vzduchové puchýřky.Poprašte lehce moukou, přikryjte a nechte v teple vykynout.
Těsto vlijte na plech pokrytém pečícím papírem a stěrkou namáčenou ve vlažné vodě rozetřete po celé jeho ploše.
Povrch poklaďte rozpůlenými švestkami (řezem nahoru), posypte oslazeným mákem a drobenkou, ručně smíchanou s másla, cukru a mouky a pečte v troubě asi půl hodiny při 180°C. Po vytažení z trouby pokapejte rozpuštěným máslem a rumem.
Recept je z časopisu Gurmet ( možno půjčit z OK Ivaň)
Rychlý koláč s jablky
------------------------
4 hrnky nakrájených jablek
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru krupice
1/2 hrnku oleje
1 balíček prášku do pečiva
1/2 lžičky mleté skořice
1 a půl lžičky kakaa
----------------------
Postup: jablka oloupejte a nakrájejte na kostičky. Vejce ušlehejte s cukrem, přidejte mouku, prášek, kakao a tři čtvrtiny nakrájených jablek. Těsto vlijte na vymazaný a vysypaný plech, poklaďte zbytkem nakrájených jablek a poprašte skořicí. Pečte v předehřáté troubě asi na 180°C
asi půl hodiny do zlatova. Po upečení posypte moučkovým cukrem.
Z časopisu Moje šťastná hvězda
Zelenina do polévky
-----------------------
100 dkg mrkve
50 dkg petržele
25 dkg celeru
15 dkg česneku
60 dkg cibule
10 dkg petrželové natě
10 dkg celerové natě
65 dkg soli
---------------------------
Zeleninu očistíte, oloupete, omyjete, větší kusy rozkrojíte.
Na masovém mlýnku pomelete nebo na robotu rozmixujete všechnu zeleninu, dáte do mísy, přidáte sůl a dobře hmotu
promícháte. Naplnite čisté malé sklenice, zavíčkujete a uložíte do spíže.
Recept z MŠ Přibice
Zelenina pod maso
----------------------
3 kg mrkve
1 kg petržele
1 kg celeru
1 kg soli
---------------
Zeleninu očistíte, postrouháte, smícháte se solí a necháte odpočinout. Naplníte čisté sklenice, zavíčkujete a uložíte.
Recept z MŠ Přibice
Lutěnica
----------
2kg rajčat
1kg paprik
1kg cibule vše pomelete na masovém mlýnku
celá pálka česneku
feferonky podle uvážení
-------------------------
Hmotu vaříte asi 90 minut a před koncem varu přidáte:
2 lžíce octa - 25dkg cukru - 2 lžíce soli - 2 lžíce oleje
Hotovou hmotu naplníte do sklenic, uzavřete víčky a vaříte v hrnci 20 minut při teplotě 100°C.
Lutěnica je výborná na topinky.
Recept je paní Ludmily Kadlíčkové z Ivaně
Zelný salát
------------
2kg hlávkového zelí
2kg papriky
1kg cibule
1 Deko
30dkg krystalového cukru
1dcl oleje
1/2l octa
Postup:
Zelí nastrouháte (bez košťálů), papriku a cibuli nakrájíte na nudličky. Hmotu dobře promícháte s přísadami, naplníte do sklenic, uzavřete a sterilujete v hrnci 20 minut při 90°C.
Výborná příloha.
Recept je z MŠ Přibice
Marinované zelí /za 24 hodin/
------------------
15kg zelí (bez košťálů) - nastrouhat, nakrájet
25dkg soli
3,5l vody 2l octa
60 ks Sacharinu
1/2 balíčku kmínu
3dkg pyrosulfitu
Postup:
Zelí nakrájíte nebo nastrouháte, prosypete kmínem a pyrosulfitem a zalejete vychladlým nálevem z vody, octa Sacharinu a soli. Dobře promícháte a necháte 24 hodin
v míse. Občas promícháte.
Na druhý den naplníte sklenice, zavíčkujete a sterilujete v hrnci 20 minut při 90°C.
Recept je paní Evy Kvapilové z Ivaně
Marinované zelí / za tři týdny/ II. postup
----------------------------------------------
15 kg zelí
60 dkg soli
2 litry octa
3 dkg pyrosulfitu
8 litrů vody
trochu hořčičného semínka
------------------------------
Postup:
---------
Zelí nakrájíte nebo nastrouháte, promícháte s dalšími prvky v receptu a necháte v nádobě tři týdny uležet.
Po třech týdnech zelí vymačkáte a naplníte do sklenic
/netlačit/, zalijete nálevem, zavíčkujete a sterilujete
25 minut při 95 stupních°C.
Nálev: 8 litrů vody,40 lžic cukru,4 lžíce kys. citronové.
Recept je paní Evy Kvapilové z Ivaně
Celerový salát
------------------
2 sklenice sterilovaného vlasového celeru
200 gramů šunky
420 gramů sterilované kukuřice
200 gramů plátkového sýru
1 plechovka ananasu
pórek - asi 20cm
1 majonéza Brněnka nebo bílý jogurt
------------------------------------------
Postup:do mísy dáte okapaný celer, na nudličky pokrájenou šunku, přidáte okapanou kukuřici,, majonézu nebo jogurt, na nudličky pokrájený ananas, na nudličky pokrájený sýr a pórek jemně nakrájený na kolečka.
Přikryjete, dáte do ledničky. Zamíchejte až před použitím.
Výborná příloha k masu.
Recept dodala paní Ludmila Kachyňová
z Velkých Bílovic
Nedělní buchta
-----------------
základní dávka : větší dávka:
18dkg jemného krystalu 23dkg
20dkg másla/Hery/ 25dkg
1/2 lžíce sádla
4 vejce 6 vajec
1 vanilka
1/2 prášku do pečiva
20dkg hladké mouky 25dkg
vše se v míse smíchá
-------------------------
přidáte okapané kompotované meruňky, kandované ovoce, rozinky,sekané ořechy, sekanou čokoládu nebo trochu kakaa Granko/prostě co momentálně doma máte/.
Zamícháte, nalijete na pekáč s pečícím papírem a pomalu pečete do růžova. Můžete upečený moučník pocákat čokoládou. Je výborná.
Recept je paní Marty Valentové z Blanska
Rohlíkové hrudky
--------------------
2 rohlíky
3 bílky
200g mletého cukru
180g krájených ořechů
50g krájených rozinek
-------------------------
Postup: rohlíky nakrájejte na malé kostičky,přidejte našlehané bílky, cukr, ořechy a rozinky a vše smíchejte.
Na plech s pečícím papírem děláte malé hromádky a zvolna pečete. Můžete nahradit část ořechů kandovaným ovocem.
Recept dodala paní Ilona Matulová
Mandlové chrupinky
-----------------------
4 bílky
100g cukru
100g hladké mouky
150g mandlí
-----------------------
Postup: ušlehejte 4 bílky,přidáte cukr, mouku a oprané a osušené mandle / i se slupkou/ a zamíchejte.
Vylijte do vymazané a hr. moukou vysypané chlebíčkové formy a zvolna upečte. Po vychladnutí na druhý den nakrájejte na tenké plátky a v mírně teplé troubě usušte.
ing. Jarmila Kvardová, Ivaň
Florentýnky
--------------
1/8 l mléka
40g másla
20g krupicové mouky
70g cukru
-------------------------
100g oloupaných mandlí
100g pomerančové kůry
krájené fíky, rozinky, datle, kandované ovoce
--------------------------------------------
Postup: mléko, máslo, cukr a mouku uvaříte na kaši a do vlažné kaše přidáte mandle a pomerančovou kůru. Na plech s pečícím papírem tvoříte placičky a na ně dáte krájené fíky, rozinky, datle a kandované ovoce. Zvolna upečete. Po vychladnutí rovnou stranu potřete čokoládovou polevou, dejte na pečící papír. Lehce se po
zatuhnutí sundají.
ing. Jarmila Kvardová, Ivaň
Rohlíčky z Ivy
----------------
300g mletého cukru
250g 100% tuku
250g hladké mouky
čokoládová poleva
----------------------
Postup: z ingrediencí vypracujete těsto, vyválíte váleček,
nakrájíte na stejné dílky a tvoříte rohlíčky.
Nebo vtlačíte do formičky a vyklepnete na plech s pečícím
papírem. Pečete zvolna. Špičky máčíte v čokoládě.
Kadlíčková Ludmila, Ivaň
Fíkové tyčinky
----------------
250g fíků
100g mletého cukru
100g mletých ořechů
1 pomeranč / kůra i šťáva/
lžíce rumu, čokoládová poleva různé tvary na zdobení
-------------------------------------------------------------
Postup: fíky, ořechy a pomeranč pomelete na masovém
mlýnku, přidáte rum, mleté ořechy a vyválíte asi pěticentimetrové válečky, které namočíte do čokoládové polevy. Povrch různě zdobíte. P.s. je dobré válečky dát do chladna ztuhnout a namočené dát na pečící papír. Pěkně se sundají.
Buiová Eva, Přibice
Medvědí tlapičky
-------------------
200g másla
200g mletých ořechů
200g hladké mouky
100g práškového cukru
60g strouhané čokolády
1/2 lžičky tlučeného hřebíčku
1 celé vejce
vanilkový cukr na obalování
---------------------------------
Postup: Na vále vypracujete těsto a naplníte formičky.
Pečete i s formičkami ve středně vyhráté troubě a teplé obalujete ve vanilkovém cukru.
Vánoční pečivo aut.Olga Davidová
Perníková roláda
-------------------
300g hladké mouky
250g mletého cukru
4 lžíce mléka, 2 lžíce medu, 1 lžíce rumu
1 vejce
1/2 prášku do pečiva, 1 lžička perníkového koření,
trošku kakaa, povidla, půlené ořechy/ čtvrtky/
-----------------------------------------------------------------
Postup: Zpracujete těsto a necháte 24 hodin odpočinout.
Vyválíte 4 menší rolády, doprostřed natřete povidla, pokladete půlenými ořechy, zamotáte a povrch potřete vejcem. Pečete na menším plechu s pečícím papírem při 150°C. Rolády dáme k sobě, jinak se roztečou.
Zdeňka Laštovičková, Ivaň
Meruňkové placičky
----------------------
300g hladké mouky
150g mletého cukru
200g studeného másla/ Hery/
nastrouhaná kůra z půl citrónu
1 vejce
meruňková marmeláda, 2 lžíce meruňkovice/slivovice/
--------------------------------------------------------------
Postup: zpracujete těsto,zabalíte do fólie a necháte vychladit. Poté vyválíte plát 3-4mmsilný a vykrajujete
oválky.Rozehřejete meruňkovou marmeládu, rozmícháte s meruňkovicí, ještě teplé potíráte a slepujete po dvou.
Povrch poprášíte moučkovým cukrem nebo polijete polevou z bílé čokolády a ozdobíte kouskem sušené meruňky.
Regine Stronerová Pečeme na Vánoce
Tvarohová vánočka
----------------------
250g čerstvého tvarohu
150g másla
500g hladké mouky
50g mletého cukru
4 celá vejce
1/2 dcl mléka
70g rozinek, 50-70g mandlí, vanilkový cukr
2 lžíce rumu, 2 prášky do pečiva, citronová kůra,
trochu soli
-----------------------
Postup: tvaroh, máslo, vejce a a cukry utřete, přidáte mléko, mouku a ostatní přísady a zpracujete těsto. Hmotu dáte do vymazané formy a pozvolna pečete.
Z časopisu Dorka
Vínové cukroví
-----------------
480g hladké mouky
480g tuku/ másla, Hery/
5 lžic bílého vína
1 žloutek
vanilkový cukr a mletý cukr na obalení
--------------------------------------------
Postup: mouku, tuk, víno a žloutek zpracujete ve vláčné těsto a necháte dvě hodiny odpočinout.
Vyválíte plát asi půl centimetru silný a vykrajujete tvary vínového listu. Pečete ve středně teplé troubě do růžova a ještě teplé obalujete v cukru.
Bubáci
-------
Rozinky,ořechy, kandované ovoce, datle, sušené meruňky,
fíky,broskve a podobně napichujete na párátka.
naplněná párátka namáčíte v čokoládové polevě a necháte na pečícím papíře v chladu ztuhnout.
Vanilkové rohlíčky
---------------------
240g hladké mouky
160g másla/Hery/
50g mletého cukru
100g mletých mandlí nebo ořechů
1 žloutek, cukr s vanilkou na obalení
-------------------------------------------
Postup: z ingrediencí utvoříte vláčné těsto a dáte do chladu chvíli odpočinout. Potom vyválíte z těsta šišku, rozkrájíte jí na dílky, dlaní utvoříte válečky asi 6 cm dlouhé a konce zatočíte. Rohlíčky kladete na plech s pečícím papírem a pečete zvolna do růžova. Horké obalujete v cukru.
Věra Hrubá, Kuchařka naší vesnice
Čokoládové košíčky
-----------------------
2 čokolády Kaštany
asi 30 gramů kukuřičných lupínků
asi 30 gramů opražených posekaných oříšků/ jakékoliv/
Postup: ve vodní lázni rozpustit čokolády, přidat opražené
-------- oříšky, rozdrcené (v ruce)lupínky, zamíchat a
hmotou naplnit malé košíčky. Povrch možno
ozdobit čokoládovou ozdobou. Dát ztuhnout.
Recept dodala paní Božena Popovská, Zaječí