Ivaňský rohlíček

------------------

výstava spojená s ochutnáváním rohlíčků z různých surovin, které přinesly hospodyňky z naší vesnice. Na výstavě se sešlo 27 vzorků, za což patří všem kuchařkám poděkování, že si našly čas a výrobky přinesly. Podílely se i děti. Dodané recepty jsou zde k dispozici, ostatní se doplní po dodání.

Mimo rohlíčků zde najdete i 2 recepty na perníkové andílky:

 

1. J. Kocmánková              Vanilkové rohlíčky vykrajované    

2. L. Rybecká                    Kakaové ohlíčky

3. J. Koubková č. 88          Sultánské 

4. J. Koubková č. 88          Rohlíčky z Ivy

5. D. Vondráková              Vanilkové

6. J. Koubková č. 140        Vanilkové

7. M. Bobková                   Rohlíčky zdravé

8. M. Bobková                   Rohlíky dobré

9. ing. M. Gebauerová       Bratislavské ořechov(z.r. není)

10.J. Langová (st.)            Perníkové plněné

11.I. Macková                   Rohlíčky s krémem

12.L. Jelínková(Pozořice)   Linecké třené

13.J. Laštovičková            Klášterní

14.P. Michálková               Vykrajované(zatím r. není)

15.I. Matulová                  Loupáčky(zatím r. není)

16.B. Dubšová                  Rohlíčky z Hery

17.H. Dubšová                  Máslové třené

18.L. Koubková(dcery)      Lístkové s mákem(zatím r. není)

19.J. Kvapilová                 Makové

20.J. Pospíšilová               Krémové

21.T. Michálek                  Mozartovy(zatím r.není)

22.S. Babčanová              Krémové

23.Z. Pekaříková              Ořechové(zatím r. není)

24.V. Celnarová               Ořechové sádlové šlehané(z. r. n.)

25.V. Celnarová               Krémové(zatím r. není)

26.L. Kejíková(Matyášek) Lístkové sladké(zatím r. není)

27.L. Kejíková(Matyášek) Lístkové slané(zatím r. není)

 

1. Vanilkové rohlíčky vykrajované

    ----------------------------------

    210g másla

      70g ml. cukru

    280g hl. mouky

    100g ml. ořechů

         1 žloutek

    vanilkový cukr a ml. cukr na obalení

 

Postup: Přísady dobře zpracujete, těsto necháte v chladu odpočinout, poté vyválíte plát , vykrájíte kolečkem rohlíčky, pečete na plechu s papírem do růžova.

Upečené obalujete v cukru. 

 

2. Kakaové rohlíčky

    -------------------

    240g mouky

    200g másla

    120g ořechů

      40g cukru

      20g kakaa

         2 žloutky

         mletý cukr na obalení   

 

Postup: Přísady dobře zpracujete, necháte odpočinout, poté na masovém mlýnku s vložkou na cukroví tvoříte proužky, ze kterých tvarujete rohlíčky. Pečete v mírně teplé troubě.

Po upečení obalujete v ml. cukru.

 

3. Sultánské rohlíčky

    --------------------

   180g mouky

   120g másla (Hery)

   100g ml. ořechů

     90g ml. cukru

   pikantní marmeláda(meruňková, rybízová,pomerančová)

   čokoládová poleva

 

Postup: Ze všech přísad utvoříte těsto, dobře je zpracujete a necháte odpočinout. Hmotu vyválíte asi 2-3 milimetry, vykrajujete rohlíčky(kolečka) a upečete v mírně vyhřáté troubě do růžova(papír na plech). Vychladlé slepujete  po dvou zavařeninou a hotové potřete čokoládou. Povrch můžete různě ozdobit.

 

4. Rohlíčky z Ivy

    ---------------

    300g ml. cukru

    250g ztuženého tuku Iva

    250g hl. mouky

            čokoládová poleva

 

Postup: Z přísad dobře zpracujete těsto, necháte chvíli odpočinout, poté plníte do formiček(rohlíčků) a pečete v mírně vyhřáté troubě do růžova. Po vychladnutí vyklepejte a a dejte na chvíli do ledničky. Okraje studených rohlíčků namáčejte v čokoládové polevě(nekape). Kladete na pečící papír.

 

5. Vanilkové rohlíčky

   ---------------------

   280g hl. mouky

   210g másla

   100g ml ořechů

     60g ml. cukru

           vanilkový cukr a ml. cukr na obalení

 

Postup: Z přísad dobře zpracujete těsto, necháte chvíli v chladu odpočinout, vyvalujete válečky, ze kterých formujete rohlíčky, dáte na plech s pečícím papírem a pečete mírně do růžova. Po upečení obalujete v cukru.

 

6. Vanilkové rohlíčky ( bez receptu)

    -----------------------------------

 

7. Vanilkové rohlíčky zdravé

    ----------------------------

    100g hl. mouky

      50g ovesných vloček

      70g tuku

         1 vanilkový puding

         2 žíce medu

         1 vanilkový cukr

         1 lžíce rumu

         vanilka a ml. cukr na obalení

 

Postup: Ovesné vločky nasucho osmahnete na pánvi a rozmixujete. Přidáte ostatní suroviny a vypracujete vláčné těsto, které necháte v chladu odpočinout. Vyválíte  válečky,

ze kterých vytvarujete rohlíčky a upečete. Ještě horké obalujete v moučkovém cukr s vanilkou. 

 

8. Dobré rohlíky

   ----------------

    500g hl. mouky

    350g Hery

          1 šlehačka 30%

          1 žloutek

             špetka soli

             ml. cukr a vanilka

 

Postup: Všechny přísady zpracujete na vále, utvoříte vláčné těsto  a necháte 24 hodin odpočinout v ledničce (nemrazit!).

Poté těsto rozdělíte na 8 dílů, každý vyválíte na kulatou placku a rádýlkem rozkrájíte na 6 trojúhelníků. Na široký kraj každého dáte náplň, zabalíte a pokladete na plech s peč. papírem. Upečete do růžova. Teplé rohlíky obalujete v ml. cukru s vanilkou.

Náplň: ořechová, tvarohová, maková jako na buchty.

 

9. Bratislavské rohlíčky ořechové (bez receptu)

    -------------------------------------------------

 

10. Perníčky plněné čokoládové

      ----------------------------------------------

      400g hladké mouky

      100g mletých ořechů

         3 velké lžíce medu

         2 vejce

         2 lžíce perníkového koření

         1 lžíce rumu

         1 lžíce kakaa

         1/2 lžíce sody

             nastrouhaná citronová kůra

             rozšlehaný žloutek na potření

             čokoláda na polevu

 

Postup: Ze všech přísad zpracujete těsto, které necháte

1 den v chladu odpočinout. Vyválíte plát asi 8 mm silný a vykrajujete tvary ( rohlíčky, kolečka ...). Pečete na plechu s pečícím papírem při 160°C. Po upečení spojíte krémem vždy dva kusy k sobě. Hotové poléváte čokoládovou polevou.

 

      Krém      1 máslo nebo napůl s Herou

                250 ml vody

                    1 vanilkový puding

                    5 lžic cukru

                    2 lžíce rumu

 

Z pudingu, vody a rumu uvaříte kaši a necháte vychladnout.

Našleháte máslo s cukrem a pomalu smícháte s kaší, aby se krém nesrazil.

 

      Koření na jednu dávku ( 2 lžičky anýzu, 1 badyánu, 

      1 hřebíčku, 1 skořice, 3 kuličky nového koření, l tyč.

      vanilky)   

  

 

11. Rohlíčky s krémem

      ----------------------

 

      250 g mletých ořechů

      200 g mletého cukru

        50 g hladké mouky

          2 vejce

 

Postup: Smícháte všechny přísady a vypracujete vláčné těsto. Tvoříte rohlíčky a pečete na plechu s pečícím papírem při 150°C. Zdobíte krémem podle chuti.

 

 

12. Linecké třené

      ----------------

      Bílé těsto             nebo            Kakaové těsto 

      290g másla                            290 g másla

        90g cukr moučka                    90 g cukr moučka

      350g hladké mouky                 310 g hladké mouky

           1 vejce                                    1 vejce

                                                       30 g kakaa

      zavařenina (marmeláda) na slepování

 

Postup: Vyberete si, které těsto budete péci, postup je stejný u obou druhů - máslo a cukr vyšleháte do bílého táhlého krému. Mezitím si dáte na plech na pečící papír nahřát mouku do trouby - hlídat - nespálit.

Teplou mouku prosejete na další pečící papír a rozprostřete do vrstvy. Správná teplota mouky je teplota těla - zkusíte rukou. Do krému zašleháte vejce, necháte ještě chvíli šlehat a zamícháte mouku.

Rýhovanou trubičkou stříkáte tvary na plech. Pečete na 170 - 180 °C. Pikantní zavařeninou spojíte vždy dva kousky.

Pokud děláte  bílé těsto a nedaří se , přidejte mouku a máte těsto linecké.    

 

13. Klášterní rohlíčky

     ------------------- 

     140g hladké mouky

     100g nastrouhaných lískových oříšků

     100g másla nebo rostlinného tuku

       50g mletého cukru

           1 žloutek

             čokoládová poleva

             mleté oříšky na posypání

 

Postup: Ze všech přísad dobře zpracujete těsto a necháte odpočinout. Potom vyválíte váleček, nakrájíte na dílky a válíte na tenší válečky a tvarujete rohlíčky. Pečete na plechu s pečícím papírem asi při 170°C. Horní část vychladlých rohlíčků namáčíte do čokoládové polevy a posypete mletými oříšky.

 

 

14. Vykrajované ořechové (bez receptu)

      ---------------------------------------

 

15. Loupáčky (bez receptu)

     --------------------------

 

16. Rohlíčky z Hery

     ------------------

      500g hladké mouky

      250ml  mléka

          1 Hera

          1 kostka kvasnic

          1 polévková lžíce ml. cukru

          2 vejce

             špetka soli

            vejce na potření

 

Postup: Nastrouháte do mísy Heru, přidáte vlažné mléko, kvasnice a cukr. Po vytvoření kvásku přidáte vejce, sůl a přisypáváte mouku. Vypracujete těsto, necháte chvíli nakynout. Poté děláte rohlíčky. Těsto rozdělíte na 6 dílů, z každého vyválíte kruh, který rozdělíte rádýlkem ne 8 trojúhelníků. Každý trojúhelník plníte nádivkou na širší okraj.

Rohlíčky rolujete od širšího okraje do středu.Kladete na plech vyložený pečícím papírem a potřete rozšlehaným vejcem. Pečete v rozehřáté troubě na 180°C cca 30 minut do růžova.

( nádivky - ořechové, povidlové, makové, tvarohové ...)    

 

17. Máslové rohlíčky třené

     -------------------------

     250g másla

     280g hladké mouky

       80g mletého cukru

           1 vejce

           1 vanilkovýcukr  

              citronová kůra strouhaná

              marmeláda na slepování

              čokoládová poleva

 

Postup: Vyšleháte máslo s cukrem, přidáte vejce, vanilkový cukr, citronovou kůru a postupně zašleháváte mouku. Naplníte těstem cukrářský pytlík a na plech vytlačujete rohlíčky. Pečete be vyhřáté troubě na 165°C cca 5 - 7 minut. Po upečení slepujete marmeládou vždy dva rohlíčky k sobě. Konce rohlíčků můžete namočit v čokoládě.

Pozn.: Mouku přidávejte postupně, konečné množství

          se může lišit, záleží na druhu mouky. 

                 

18. Lístkové s mákem (bez receptu)

     ------------------------------------

 

19. Makové

     ---------

 

     250g hladké mouky

     100g mletého máku

     200g másla

       70g mletého cukru

           1 žloutek

           1 lžička vanilky nebo van. cukru

            špetka soli

            na špičku lžičky mleté skořice

            mletý cukr a van. cukr na obalení

 

Postup: Ze všech přísad vypracujete testo a necháte odpočinout. Tvoříte válečky, které zformujete do rohlíčku. Pečete v mírně teplé troubě na plechu s pečícím papírem do růžova. Teplé obalujete v cukru.

 

20. Krémové rohlíčky

     --------------------

     340g cukru

     150g ořechů

     170g piškotů

           6 bílů

 

Postup: Bílky s cukrem ušleháte v míse nad párou. Do ušlehané hmoty přidáte ořechy a piškoty. Nastříkáte na (plech s pečícím papírem) a upečete. Po vychladnutí ozdobíte karamelovým krémem.  

 

21. Mozartovy rohlíčky ( bez receptu)

      -------------------------------------

 

22. Krémové rohlíčky  

      --------------------

 

      100g hladké mouky

      200g moučkového cukru

      125g mletých ořechů

      125g másla

            1 lžička prášku do pečiva         

               

           Postup: Ze všech přísad vypracujete vláčné těsto, které necháte odpočinout. Naplníte formičky, které lehce vymažete tukem (budou se lépe vyklepávat). Pečete zvolna při 150°C.

Vychladlé zdobíte kréme a polijete čokoládou.

 

      Krém: 1 máslo

                 1 karamelové kondenzované mléko

                 ( nebo kondenzované slazené Salko vařit 2 hod.)

      Máslo ušleháte a postupně zašleháváte karamel.

 

Poznámka: Do těsta můžete dát i méně cukru i tak je to    hodně sladké, rohlíčky jsou dobré i bez krému, jen pocákané čokoládou.

 

23. Ořechové  (bez receptu)

      --------------------------

 

24. Ořechové sádlové (bez receptu)

     ------------------------------------

 

25. Ořechové krémové (bez receptu)

      -------------------------------------

 

26. Lístkové sladké (bez receptu)

     ---------------------------------

 

27. Lístkové slané (bez receptu)

     --------------------------------