Ivaňský rohlíček
------------------
výstava spojená s ochutnáváním rohlíčků z různých surovin, které přinesly hospodyňky z naší vesnice. Na výstavě se sešlo 27 vzorků, za což patří všem kuchařkám poděkování, že si našly čas a výrobky přinesly. Podílely se i děti. Dodané recepty jsou zde k dispozici, ostatní se doplní po dodání.
Mimo rohlíčků zde najdete i 2 recepty na perníkové andílky:
1. J. Kocmánková Vanilkové rohlíčky vykrajované
2. L. Rybecká Kakaové ohlíčky
3. J. Koubková č. 88 Sultánské
4. J. Koubková č. 88 Rohlíčky z Ivy
5. D. Vondráková Vanilkové
6. J. Koubková č. 140 Vanilkové
7. M. Bobková Rohlíčky zdravé
8. M. Bobková Rohlíky dobré
9. ing. M. Gebauerová Bratislavské ořechov(z.r. není)
10.J. Langová (st.) Perníkové plněné
11.I. Macková Rohlíčky s krémem
12.L. Jelínková(Pozořice) Linecké třené
13.J. Laštovičková Klášterní
14.P. Michálková Vykrajované(zatím r. není)
15.I. Matulová Loupáčky(zatím r. není)
16.B. Dubšová Rohlíčky z Hery
17.H. Dubšová Máslové třené
18.L. Koubková(dcery) Lístkové s mákem(zatím r. není)
19.J. Kvapilová Makové
20.J. Pospíšilová Krémové
21.T. Michálek Mozartovy(zatím r.není)
22.S. Babčanová Krémové
23.Z. Pekaříková Ořechové(zatím r. není)
24.V. Celnarová Ořechové sádlové šlehané(z. r. n.)
25.V. Celnarová Krémové(zatím r. není)
26.L. Kejíková(Matyášek) Lístkové sladké(zatím r. není)
27.L. Kejíková(Matyášek) Lístkové slané(zatím r. není)
1. Vanilkové rohlíčky vykrajované
----------------------------------
210g másla
70g ml. cukru
280g hl. mouky
100g ml. ořechů
1 žloutek
vanilkový cukr a ml. cukr na obalení
Postup: Přísady dobře zpracujete, těsto necháte v chladu odpočinout, poté vyválíte plát , vykrájíte kolečkem rohlíčky, pečete na plechu s papírem do růžova.
Upečené obalujete v cukru.
2. Kakaové rohlíčky
-------------------
240g mouky
200g másla
120g ořechů
40g cukru
20g kakaa
2 žloutky
mletý cukr na obalení
Postup: Přísady dobře zpracujete, necháte odpočinout, poté na masovém mlýnku s vložkou na cukroví tvoříte proužky, ze kterých tvarujete rohlíčky. Pečete v mírně teplé troubě.
Po upečení obalujete v ml. cukru.
3. Sultánské rohlíčky
--------------------
180g mouky
120g másla (Hery)
100g ml. ořechů
90g ml. cukru
pikantní marmeláda(meruňková, rybízová,pomerančová)
čokoládová poleva
Postup: Ze všech přísad utvoříte těsto, dobře je zpracujete a necháte odpočinout. Hmotu vyválíte asi 2-3 milimetry, vykrajujete rohlíčky(kolečka) a upečete v mírně vyhřáté troubě do růžova(papír na plech). Vychladlé slepujete po dvou zavařeninou a hotové potřete čokoládou. Povrch můžete různě ozdobit.
4. Rohlíčky z Ivy
---------------
300g ml. cukru
250g ztuženého tuku Iva
250g hl. mouky
čokoládová poleva
Postup: Z přísad dobře zpracujete těsto, necháte chvíli odpočinout, poté plníte do formiček(rohlíčků) a pečete v mírně vyhřáté troubě do růžova. Po vychladnutí vyklepejte a a dejte na chvíli do ledničky. Okraje studených rohlíčků namáčejte v čokoládové polevě(nekape). Kladete na pečící papír.
5. Vanilkové rohlíčky
---------------------
280g hl. mouky
210g másla
100g ml ořechů
60g ml. cukru
vanilkový cukr a ml. cukr na obalení
Postup: Z přísad dobře zpracujete těsto, necháte chvíli v chladu odpočinout, vyvalujete válečky, ze kterých formujete rohlíčky, dáte na plech s pečícím papírem a pečete mírně do růžova. Po upečení obalujete v cukru.
7. Vanilkové rohlíčky zdravé
----------------------------
100g hl. mouky
50g ovesných vloček
70g tuku
1 vanilkový puding
2 žíce medu
1 vanilkový cukr
1 lžíce rumu
vanilka a ml. cukr na obalení
Postup: Ovesné vločky nasucho osmahnete na pánvi a rozmixujete. Přidáte ostatní suroviny a vypracujete vláčné těsto, které necháte v chladu odpočinout. Vyválíte válečky,
ze kterých vytvarujete rohlíčky a upečete. Ještě horké obalujete v moučkovém cukr s vanilkou.
8. Dobré rohlíky
----------------
500g hl. mouky
350g Hery
1 šlehačka 30%
1 žloutek
špetka soli
ml. cukr a vanilka
Postup: Všechny přísady zpracujete na vále, utvoříte vláčné těsto a necháte 24 hodin odpočinout v ledničce (nemrazit!).
Poté těsto rozdělíte na 8 dílů, každý vyválíte na kulatou placku a rádýlkem rozkrájíte na 6 trojúhelníků. Na široký kraj každého dáte náplň, zabalíte a pokladete na plech s peč. papírem. Upečete do růžova. Teplé rohlíky obalujete v ml. cukru s vanilkou.
Náplň: ořechová, tvarohová, maková jako na buchty.
10. Perníčky plněné čokoládové
----------------------------------------------
400g hladké mouky
100g mletých ořechů
3 velké lžíce medu
2 vejce
2 lžíce perníkového koření
1 lžíce rumu
1 lžíce kakaa
1/2 lžíce sody
nastrouhaná citronová kůra
rozšlehaný žloutek na potření
čokoláda na polevu
Postup: Ze všech přísad zpracujete těsto, které necháte
1 den v chladu odpočinout. Vyválíte plát asi 8 mm silný a vykrajujete tvary ( rohlíčky, kolečka ...). Pečete na plechu s pečícím papírem při 160°C. Po upečení spojíte krémem vždy dva kusy k sobě. Hotové poléváte čokoládovou polevou.
Krém 1 máslo nebo napůl s Herou
250 ml vody
1 vanilkový puding
5 lžic cukru
2 lžíce rumu
Z pudingu, vody a rumu uvaříte kaši a necháte vychladnout.
Našleháte máslo s cukrem a pomalu smícháte s kaší, aby se krém nesrazil.
Koření na jednu dávku ( 2 lžičky anýzu, 1 badyánu,
1 hřebíčku, 1 skořice, 3 kuličky nového koření, l tyč.
vanilky)
11. Rohlíčky s krémem
----------------------
250 g mletých ořechů
200 g mletého cukru
50 g hladké mouky
2 vejce
Postup: Smícháte všechny přísady a vypracujete vláčné těsto. Tvoříte rohlíčky a pečete na plechu s pečícím papírem při 150°C. Zdobíte krémem podle chuti.
12. Linecké třené
----------------
Bílé těsto nebo Kakaové těsto
290g másla 290 g másla
90g cukr moučka 90 g cukr moučka
350g hladké mouky 310 g hladké mouky
1 vejce 1 vejce
30 g kakaa
zavařenina (marmeláda) na slepování
Postup: Vyberete si, které těsto budete péci, postup je stejný u obou druhů - máslo a cukr vyšleháte do bílého táhlého krému. Mezitím si dáte na plech na pečící papír nahřát mouku do trouby - hlídat - nespálit.
Teplou mouku prosejete na další pečící papír a rozprostřete do vrstvy. Správná teplota mouky je teplota těla - zkusíte rukou. Do krému zašleháte vejce, necháte ještě chvíli šlehat a zamícháte mouku.
Rýhovanou trubičkou stříkáte tvary na plech. Pečete na 170 - 180 °C. Pikantní zavařeninou spojíte vždy dva kousky.
Pokud děláte bílé těsto a nedaří se , přidejte mouku a máte těsto linecké.
13. Klášterní rohlíčky
-------------------
140g hladké mouky
100g nastrouhaných lískových oříšků
100g másla nebo rostlinného tuku
50g mletého cukru
1 žloutek
čokoládová poleva
mleté oříšky na posypání
Postup: Ze všech přísad dobře zpracujete těsto a necháte odpočinout. Potom vyválíte váleček, nakrájíte na dílky a válíte na tenší válečky a tvarujete rohlíčky. Pečete na plechu s pečícím papírem asi při 170°C. Horní část vychladlých rohlíčků namáčíte do čokoládové polevy a posypete mletými oříšky.
16. Rohlíčky z Hery
------------------
500g hladké mouky
250ml mléka
1 Hera
1 kostka kvasnic
1 polévková lžíce ml. cukru
2 vejce
špetka soli
vejce na potření
Postup: Nastrouháte do mísy Heru, přidáte vlažné mléko, kvasnice a cukr. Po vytvoření kvásku přidáte vejce, sůl a přisypáváte mouku. Vypracujete těsto, necháte chvíli nakynout. Poté děláte rohlíčky. Těsto rozdělíte na 6 dílů, z každého vyválíte kruh, který rozdělíte rádýlkem ne 8 trojúhelníků. Každý trojúhelník plníte nádivkou na širší okraj.
Rohlíčky rolujete od širšího okraje do středu.Kladete na plech vyložený pečícím papírem a potřete rozšlehaným vejcem. Pečete v rozehřáté troubě na 180°C cca 30 minut do růžova.
( nádivky - ořechové, povidlové, makové, tvarohové ...)
17. Máslové rohlíčky třené
-------------------------
250g másla
280g hladké mouky
80g mletého cukru
1 vejce
1 vanilkovýcukr
citronová kůra strouhaná
marmeláda na slepování
čokoládová poleva
Postup: Vyšleháte máslo s cukrem, přidáte vejce, vanilkový cukr, citronovou kůru a postupně zašleháváte mouku. Naplníte těstem cukrářský pytlík a na plech vytlačujete rohlíčky. Pečete be vyhřáté troubě na 165°C cca 5 - 7 minut. Po upečení slepujete marmeládou vždy dva rohlíčky k sobě. Konce rohlíčků můžete namočit v čokoládě.
Pozn.: Mouku přidávejte postupně, konečné množství
se může lišit, záleží na druhu mouky.
19. Makové
---------
250g hladké mouky
100g mletého máku
200g másla
70g mletého cukru
1 žloutek
1 lžička vanilky nebo van. cukru
špetka soli
na špičku lžičky mleté skořice
mletý cukr a van. cukr na obalení
Postup: Ze všech přísad vypracujete testo a necháte odpočinout. Tvoříte válečky, které zformujete do rohlíčku. Pečete v mírně teplé troubě na plechu s pečícím papírem do růžova. Teplé obalujete v cukru.
20. Krémové rohlíčky
--------------------
340g cukru
150g ořechů
170g piškotů
6 bílů
Postup: Bílky s cukrem ušleháte v míse nad párou. Do ušlehané hmoty přidáte ořechy a piškoty. Nastříkáte na (plech s pečícím papírem) a upečete. Po vychladnutí ozdobíte karamelovým krémem.
22. Krémové rohlíčky
--------------------
100g hladké mouky
200g moučkového cukru
125g mletých ořechů
125g másla
1 lžička prášku do pečiva
Postup: Ze všech přísad vypracujete vláčné těsto, které necháte odpočinout. Naplníte formičky, které lehce vymažete tukem (budou se lépe vyklepávat). Pečete zvolna při 150°C.
Vychladlé zdobíte kréme a polijete čokoládou.
Krém: 1 máslo
1 karamelové kondenzované mléko
( nebo kondenzované slazené Salko vařit 2 hod.)
Máslo ušleháte a postupně zašleháváte karamel.
Poznámka: Do těsta můžete dát i méně cukru i tak je to hodně sladké, rohlíčky jsou dobré i bez krému, jen pocákané čokoládou.